Posted by: remembering7 | March 10, 2008

Cateva mostre


Vlad Mocanu, presedintele bisericii adventiste, si Mateescu Tanase, secretar-trezorier, sunt arestati pentru simplul fapt ca organizasera o strangere de ajutoare pentru copiii orfani si saracii din Spania in urma razboiului si a foametei prelungite in acea tara. Dosarul este clasat in 29 August 1939. (D6878:67-83)

Pentru neparticiparea la sfintirea unei troite, prezbiterul unei biserici si alte cateva familii sunt arestate sub acuzatia de spionaj si antinationalism. Preotul insista ca troita are caracter national. (D6878:276)

Aparitia scolilor particulare adventiste este criticata in ziarele de circulatie nationala. (D6878:216) Este retinuta o pagina de ziar care mentioneaza infiintarea primei scoli adventiste la Fagaras. (D6878:326)

BOR obtine o decizie ministeriala prin care adventistilor li se interzice propaganda printre credinciosii altor culte, “nici prin grai, nici prin scris”. (D6878:322)

Inaintea recensamantului din 1941, adventistii sunt acuzati ca au distribuit o circulara prin care au cerut chiar si celor ce nu erau botezati in biserica adventista sa se declare adventisti. (D6878:326-327)

Cea mai interesanta piesa in dosare mi s-a parut o carte postala trimisa de un “informator” (jandarm) caruia i s-a parut suspecta folosirea cuvantului “frate” in corespondenta. Anul: 1941. Poarta stampila Corpului detectivilor. (D6878:394)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: