Posted by: remembering7 | March 11, 2008

Planuri de masuri


Dosarul D141/1 contine o serie de documente care scot in evidenta strategia Securitatii fata de biserica Adventista (anii 1982-1983).

Actiunea Orizont era destinata supravegherii vizitatorilor din afara Romaniei. Este raportata o vizita a lui Bert B. Beach, si atasat un articol din Adventist Review in care ofiterul atrage atentia asupra faptului ca adventistii romani declara ca sunt “adventisti de moda veche”. Actiunea Orizont cadea in responsabilitatea UM0544. (D141/1:155)

Planul de masuri Primavara ’83 prevedea prelucrarea vizitatorilor straini in vederea propagandei pozitive in favoarea Romaniei Socialiste la intoarcerea in tara de origine. Este descrisa vizita lui Jean Zurcher si eforturile depuse pentru a-i face o impresie pozitiva dar si a-i sugera ce sa spuna la intoarcere. In cadrul aceluiasi plan era prevazuta instruirea delegatiei romanesti ce participa la comitetul anual al Diviziunii. Pe langa discutiile pe teme economice, emigrare, si libertate religioasa (sic) trebuia contactat Costica Balota, considerat ostil de catre autoritati datorita scrisorilor pe care le trimetea catre Europa Libera sau Senatul Statelor Unite ale Americii. Indicatia era sa se stea de vorba cu el si sa fie influentat sa renunte la campania de “denigrare” a patriei.

Paginile 162-171 detaliaza un plan de masuri (datat 11 Februarie 1983) fata de biserica Adventista si Miscarea de Reforma. Ar fi interesant de corelat cu evenimentele la nivel politic si social, si mai ales cu cele din biserica. Marturiile personale sunt binevenite. Planul urmarea cateva directii:

163 – Extinderea şi diversificarea acţiunilor de influenţare, compromitere, dezinformare, descurajare.164 – Anihilarea activitatii si influentei elementelor reacţionare şi ostile: Cureteu Octavian, Ghiţescu Nicuşor, Isaia Gabriel, Cazan Titu, Burghelea E., Balotă Costică, Ene Gheorghe, Caraivan Geo.

164-165 – împreună cu UM0544/225 vor fi instruiţi şi trimişi cu sarcini în exterior informatori cu posibilităţi ca (…), din legătura serviciului IV dir. I; (…) din legătura IMB-Securitate; (…) – IJ Cluj; (…) – IJ Mureş; (…) – IJ Sibiu; (…) – IJ Dolj; (…) – IJ Bacău, şi alţii.

165 – racolaţi studenţii străini care frecventează bisericile Adventiste [care erau bine primiti in biserici, de cele mai multe ori fara a suspecta implicarea lor]

166 – Balotă Costică – sub supraveghere pentru că este ostil. Supravegherea celor ce multiplică materiale, depozitează, difuzează material mistic sau ostil: Coconcea Octavian, Grigorescu Cornel, Sima Constantin, Neacşu Ion.Se va imprima un ritm mai ofensiv şi accelerat de clarificare a celor 28 de Adventişti şi 29 MR lucrate prin dosare de urmărire informativă.Pentru asigurarea informativă, în 1983, pe ţară vor fi atraşi 34 de noi informatori – 22 de Adventişti şi 12 MR. Personal ofiterul se angajeaza ca va recruta 2 informatori, câte unul în fiecare subproblemă – Cpt. Bordeianu Nicolae. [aveau norma???]

167 – Trimestrial se va analiza modul cum se realizează acţiunea de atragere la colaborare a unor persoane cu posibilităţi de pătrundere în clandestinitate. În acest scop se va continua atragerea la colaborare a deservenţilor cultului AZŞ . . . precum şi a celor care se bucură de autoritate şi influenţă, ori au perspective de afirmare în cult. Se va acorda atenţie deosebită atragerii la colaborare a elevilor de la Seminarul Teologic AZŞ din Bucureşti. [vizau in mod clar biserica subterana, dar si varfurile, intelectualii, si viitorii lideri]

Divizarea, crearea unei stări de derută, suspiciuni, disensiuni între lideri şi grupări MR pentru a-i împiedica să se unească. [divide et impera]

Menţinerea în contact fictiv a conducătorilor grupărilor adverse din MR şi contactarea altora.

168-169 – elementele fanatice şi active vor fi contactate periodic în mod deschis spre a fi compromise în masa sectanţilor. [se dădea impresia celorlalţi că sunt informatori, ca să fie evitaţi, îi izolau]

Publicarea de articole în presa centrală şi locală privind „adevărata faţă” a sectanţilor fanatici şi activi, în scop de compromitere, discreditare, şi dezavuarea lor de opinia publică.Asupra grupărilor şi conducătorilor la care măsurile preventiv-educaţionale nu vor avea eficienţa scontată, vom acţiona prin organele de Miliţie şi cele locale ale puterii şi administraţiei de stat spre a-i surprinde în adunări şi activităţi ilegale, urmând a li se aplica măsura amendării contravenţionale şi trimiterea în justiţie pentru fapte de drept comun. [daca nu merge de voie buna, cu forta]

În scopul menţinerii unei stări de spirit “corespunzătoare” în cadrul cultului AZŞ şi respingerii fenomenelor de anarhie [AZŞ erau considerati “cuminţi” fata de restul evanghelicilor si pentru faptul ca aveau o structura ierarhica destul de usor de controlat] ce au loc în cadrul celorlalte culte neo-protestante: baptiştii, penticostalii, Creştinii după evanghelie, cât şi în vederea prevenirii şi neutralizării apariţiei de noi dizidenţe, se recomanda:

·         Menţinerea în contact fictiv a pastorilor (…), care au făcut parte din conducerea grupării TKW în vederea descurajării lor, influenţării lor pozitive şi punerii în dependenţă faţă de organele noastre . . .

·         Se va coopera cu serviciul „D” [dezinformare?] şi UM0544/255 şi 201 pentru dezinformarea organizaţiilor şi centrelor reacţionare din exterior . . . Amnesty International, posturile de radio „Vocea Speranţei” şi „Europa Liberă” privind pe numiţii Dragomir Ioan [Mircea?], Ghejan Titu, Ardelean Viorel, Chiţan Ilie – condamnaţi (foşti) pentru insubordonare; Nemesniciuc Dumitru – Suceava, Opruţă Viorel, Adam Nicolae – Alba; Bistriceanu Lucian – Dolj; Stătescu Valentin – Braşov; Vladu Gabriel, Mateescu George – Bucureşti; şi alţii, cunoscuţi cu acţiuni protestatare în vederea obţinerii aprobărilor de plecare definitivă din ţară.

·         Sima Constantin – Ialomiţa, Chiţu Ilie – Dolj, Baston Ionel – Piatra Neamţ, au dispărut de la domiciliu, până în prezent nu s-a stabilit unde se află, vor fi daţi în urmărire pe ţară.

·         Efectuarea de controale periodice inopinante la domiciliul lor [al celor fanatici] în special în perioada Sabatului, pentru a surprinde prezenţa unor sectanţi stăini de localitate în adunări clandestine şi aplicarea prevederilor legale.

·         Reţeaua informativă din conducerea pe ţară şi zonală a cultului AZŞ, până la nivel de comunitate, va fi instruită să prelucreze cazul „Roua Dimineţii” în cadrul conferinţelor de orientare în scopul combaterii racolării de noi aderenţi din rândul cultului legal.·         Împotriva celor din afară [se va acţiona] sub acoperirea organelor de paşapoarte.

·         Vizitatorii străini asupra cărora să se acţioneze: C. L. Wilson, B. B. Beach, Battle Maurice, R. Nixon, R. Neals – SUA; Burbank Howard – Anglia; Edwin Ludescher, Gianfranco Rossi, Pierre Lanares, Jean Zurcher – Elveţia. Cei subliniaţi – să fie determinaţi să susţină interesele statului român pe linia acţiunii „Orizont.”

171 – se va acorda mai multă atenţie aspectelor referitoare la recrudescenţa fenomenului religios, formele sale de manifestare şi cauzele ce le generează, ce vor face obiectul unor informări sistematice la organele de partid şi pârghiile democraţiei socialiste (organizaţii obşteşti, factori educaţionali, colective ale oamenilor muncii din intreprinderi, instituţii, cartiere şi comune) care să acţioneze prin forme şi metode specifice diversificate pentru demascarea şi crearea unor opinii de combatere a efectelor antisociale.


Responses

  1. […] timp. Raspunsul avea sa vina ceva mai tarziu. Iar perspectiva mai larga si contextul sunt redate in Planul de masuri pe care l-am sumarizat. Planul specifica: “Se va acorda atenţie deosebită atragerii la […]


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: