Posted by: remembering7 | March 14, 2008

Planul demolării bisericii Bucureşti-Labirint


Spre sfîrşitul lui 1987 şi începutul lui 1988 demolarea bisericii Labirint devenise iminentă. Cunoscând experienţa demolării bisericii Grant, consilieri ai ambasadei SUA la Bucureşti făceau vizite periodice la sediul Uniunii (în aceeaşi curte cu biserica) pentru a se informa despre situaţie, dar în acelaşi timp puneau Uniunea între ciocan şi nicovală pentru că sediul era supravegheat zi şi noapte şi orice vizită de acest gen trebuia raportată amănunţit.

189 – Notă informativă [nesemnată, dar persoană cu contact la membrii, influentă] despre Labirint, Popa Tatu, Conferinţa Bucureşti, Grant-Cort referitor la mutări şi demolări.

191 – (…) despre întâlnirea din 12.02.1988 cu d-na Susan Sutton, secretar II al ambasadei SUA la Bucureşti, despre casele de rugăciune din Bucureşti  în demolare.

192 – raport al şefului Securităţii [Iulian Vlad], 03.12.1987, despre nemulţumirile membrilor şi situaţia tensionată.

196 – (…) notă despre comunicatul pastorului Niculescu Teodor în Labirint şi calmarea spiritelor. Sursa indică în mod expres să se găsească o soluţie pentru că membrii spun că se vor aduna în familii, în apartamente, „ceea ce cred că nu este indicat.”

200 – (…) – 10.11.1987 Locul: CEC. Ingrijorare că autorităţile nu dau nici un răspuns. Nota ofiţerului: (…)a informat că pe 11.11.1987 Martin Wernic din Departamentul de Stat SUA cu 2 diplomaţi de la secţia politică a ambasadei au venit la Labirint 116 şi s-au interesat de situaţia demolării şi cum tratează autorităţile problema.

Advertisements

Responses

  1. extrem de interesant si documentat. keep walking, we are looking for…


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: