Posted by: remembering7 | March 26, 2008

Caracterizări informatori – 2


Există în dosare un formular tip pe care Securitatea îl elibera în cazul informatorilor care cereau paşaport pentru a călători în străinătate. Documentul conţinea numele real al informatorului precum şi numele de cod. Câteva exemple:

D141/12:180 “(Nume, prenume) este informator al organelor noastre MI din 1979, perioadă în care a dat dovadă de multă solicitudine şi sinceritate în rezolvarea sarcinilor care i-au fost încredinţate, furnizând materiale utile pentru organele noastre.”

D141/12:188 Notă MI Dolj către Securitate. “(Nume, prenume) este sursă a organului nostru, fiind un informator bun şi cu posibilităţi interjudeţene, cinstit şi serios în colaborarea cu noi. Pentru că deţine funcţii în cadrul cultului şi este şi sursă, se solicită aviz pozitiv pentru vizită în Republica Federală a Germaniei.”

D141/12:195-196 (Nume, prenume) colaborează din 1976, este informator verificat. Va avea sarcini informative cu ocazia călătoriei în Austria, Elveţia, RFG (20.07.1983). Să i se traseze linia de conduită în care să se încadreze pe timpul călătoriei. Intreprindeţi măsuri complexe de verificare a informatorului pentru eventuale intenţii de rămânere ilegală în exterior, fapte de nesinceritate şi trădare. Să fie instruit cu sarcinile informative în legătură cu informatorul (…).”

D141/12:251 “(Acelaşi informator) a fost instruit cu sarcini informative pentru vizita la Heidelberg.”

D141/12:258-259 (Nume, prenume), informator cu numele de cod (…) în perioada 1951-1959 a fost în reţeaua Securităţii din Bucureşti, scos pentru că s-a certat cu conducerea AZŞ şi mutat în provincie. La readucerea în 1968 în biserica (…) Bucureşti a fost din nou contactat şi reintrodus în reţea. Mutat în 1978 la (…) şi preluat de Inspectoratul Judeţean. În 1981 mutat pe raza judeţului (…) şi preluat acolo. Punctual la întâlniri, a furnizat materiale informative cu valoare operativă despre persoane care îşi desfăşoară activitatea în biserica adventistă. La verificări nu au rezultat probleme din care să reiasă că este deconspirat sau că ar fi nesincer.”


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: