Posted by: remembering7 | March 27, 2008

Angajament semnat de bună voie – 2


Dosar R80505 – caz de studiu

R80505:1-2 Iniţial (1964), pe când lucra la Conferinţa (…) refuză colaborarea, dar în data de 2.03.1976 acceptă şi este apreciat ca “sincer, sociabil, comunicativ, schimbat faţă de 1964 acţionând în direcţia influenţării adventiştilor fanatici de a permite copiilor să frecventeze cursurile şcolare Sâmbăta. Prin trăsături de caracter şi grad de cultură se situează deasupra multor deservenţi AZŞ, întrevăzându-se perspectiva ca sus-numitul să ajungă în conducerea Uniunii AZŞ, fiind susţinut şi de credincioşii teleormăneni care predomină în cultul AZŞ.” Trebuia să fie invitat la Departamentul Cultelor, urmând ca după discuţii acolo să fie interceptat de Securitate “întâmplător” şi adus la sediul unităţii pentru a-i crea impresie favorabilă şi a câştiga autoritate în faţa lui. “Dacă va avea rezerve, vom discuta neangajant lăsând impresia că îi putem rezolva probleme pe linia MI sau a Departamentului Cultelor.”

R80505:4 Angajament de colaborare semnat, în care menţionează singur faptul că raporturile vor avea caracter organizat şi confident.

R80505:20 Caracterizarea ofiţerului recrutator (2.03.1976): “Citeşte literaturi beletristice având un orizont de cultură mai larg, fiind întrutotul de acord cu politica statului în diverse probleme. Fizic, este prezentabil, lasă impresia unui om serios, îmbrăcat curat şi cu gust. Despre sine crede că ar avea o nevroză, în rest e sănătos. S-a arătat ‘impacientat’ de comentariile unor colegi care au apreciat că era mai bine să rămână contabil la (…) decât să vină la (…). Obiectase mai înainte că i s-a cerut la (…) să ‘tragă de limbă’ pe alţii. Constatând că are o părere deformată i s-a explicat şi a fost de acord că el, prin natura postului pe care îl ocupă este obligat de lege a raporta forurilor superioare anumite evenimente ce se petrec, independent de voinţa lui.

R80505:9-12 Dă note informative despre alegeri la Conferinţe (1989)

R80505:13-15 Notă informativă despre călătoria în Elveţia, RFG, Austria. De câte ori are ocazia îşi denigrează colegii pe care îi consideră potenţiali concurenţi pe scară ierarhică sau mai buni decât el. Pune în gura altora cu care se întâlneşte şi discută ceea ce crede el însuşi. Anumite nume revin cu obstinaţie. Este deranjat când constată că un alt coleg a vizitat mai des grupa de români de la Colegiul Marienhohe, Darmstadt, şi este apreciat, dar mai ales este deranjat de faptul că cei de acolo au ajuns să creadă că el este vândut şi trădător. Este “inflamat” când Florin Amarandei îl întâmpină cu întrebări “impertinente” despre alţi bănuiţi informatori. În final informează despre situaţia refugiaţilor de la Viena.

R80505:16 Notă despre poziţia “credincioşilor” [nu şi a conducerii?] AZŞ referitor la evenimentele din Ungaria din 18.06.1989. Manifestă “profundă îngrijorare, indignare, considerând că cei care manifestă astfel de atitudini dau dovadă de un caracter total nedemn. Consideră necesar ca guvernul să ia atitudine faţă de aceste acţiuni.” [n.n. Se apropiau alegerile la Conferinţe şi Uniune, şi şansa de urca pe scara ierarhică]. Nota ofiţerului: să i se inducă să nominalizeze persoanele care fac astfel de aprecieri.

R80505:19 Notă despre persoanele pe care le cunoaşte (cu detalii): (…) colegi, prieteni, persoane din diaspora. Informează cu entuziasm, fără să i se ceară nominal.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: