Posted by: remembering7 | September 15, 2008

Cazul X – 4


Fiind angajat la Uniunea de Conferinţe, Securitatea decide contactarea şi reactivizarea lui în reţea.

Notă de contact (04.02.1957). Discuţia este canalizată spre fraţii …, rude. „Din proprie iniţiativă a arătat unele neînţelegeri ce le-a avut cu … (chestiuni familiare). Şi-a arătat părerea de rău că unii membrii adventişti nu merg pe linia cum scrie în cărţile lor. S-a cerut să precizeze care anume sunt acele persoane, însă a evitat să dea răspuns de câteva ori.”

Raport despre cum a decurs recrutarea (13.09.1957, data înregistrării documentului). „Am discutat cu el cu această ocazie şi faptul dacă mai doreşte să sprijine în continuare organele noastre în demascarea elementelor duşmănoase care s-au strecurat în cultul unde lucrează. (…) a răspuns fără rezervă că dacă i se va cere acest lucru, el cu plăcere ne va sprijini şi ne va pune la curent cu problemele pe care le cunoaşte. . . . I-am comunicat că pentru a relua discuţiile anterioare să ne întâlnim la ora 19:30 în staţia de tramvai de la Podul Mihai Vodă. La ora stabilită (…) a venit la întâlnirea fixată de unde a fost adus la MAI. . . . Problema a fost dusă în legătură cu activitatea pe care el o desfăşoară în prezent în calitate de ajutor al şefului de secretariat şi elementele care desfăşoară o activitate duşmănoasă sub masca cultului AZŞ şi necesitatea descoperii acestor elemente. (…) a fost de acord de a primi această sarcină şi a dat angajament în scris că se va achita în bune condiţiuni de sarcinile care îi vor fi trasate de către organele noastre şi că nu va spune nimănui că sprijină organele noastre în acest sens. . . . I s-a dat numele conspirativ de ‘Valer Cucu’ cu care va semna notele informative şi i s-a fixat prima întâlnire în ziua de 18.09.1957 ora 19:30 în staţia de tramvai Hala Traian.”

Angajament semnat (11.09.1957) „Mă angajez în mod voluntar să dau informaţii organelor de securitate despre activitatea unor elemente duşmănoase ce s-ar putea afla în cadrul Cultului din care fac parte . . . Întotdeauna informaţiile le voi da sincer şi fără patimă.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: