Posted by: remembering7 | September 26, 2008

Cazul X – 16


Pentru că lipsa de pastori era mare iar autorizaţiile se obţineau foarte greu, biserica hotărâse să angajeze tineri pe posturi administrative şi să îi folosească şi ca pastori sau vorbitori publici, încercând astfel să evite necesitatea autorizării lor. Securitatea era insă vigilentă, şi încerca pe orice cale reducerea numărului vorbitorilor autorizaţi, chestionând chiar prezenţa pastorilor mai în vârstă sau pensionari. Iar tinerii ar fi trebuit să fie “în producţie”, nu la amvoane, în viziunea lor.

Notă informativă dată de “Petrescu Traian” pe “străzi dosnice” (15.02.1961 ora 19:00). Menţionează că (…), Ştefănescu (tâmplar de lux), Bălan Nicolae (zidar) sunt tineri angajaţi de Uniune şi folosiţi ca vorbitori. Şi de asemenea că tatăl pastorului Constantin Alexe este încă angajat la 74 de ani.

Nota ofiţerului reponsabil: “În problema angajării tineretului cred că agentul are dreptate. Aceşti tineri intrând ca funcţionari în cult sunt sustraşi din alte sectoare productive iar aici cu timpul sunt fanatizaţi. Practica este aceasta: întâi îi angajează ca funcţionari, iar apoi sunt folosiţi ca predicatori. Problema trebuie discutată la Departamentul Cultelor. Problema ridicată cu Alexe Constantin este justă. Ce caută tatăl lui la 74 de ani în serviciu la cult?”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: