Posted by: remembering7 | September 29, 2008

Cazul X – 19


Dintr-o notă dată de agentul “Eremia Augustin” la casa conspirativă “Mioriţa” (02.11.1962) reiese faptul că preşedintele Uniunii, Pavel Crişan, care îl înlocuise recent pe Ştefan Năilescu (ce fusese condamnat împreună cu Arthur Văcăreanu, trezorierul Uniunii de Conferinţe) avea bănuieli că unii din angajaţii Uniunii sunt securişti, „mănâncă la biserică şi munceşte la dracu”. Agentul îl bănuieşte pe (…) că îi furnizează detalii lui Crişan.

De fapt această situaţie se regăseşte şi la nivel de biserici, în comitetele comunităţilor, şi printre laici. Într-o notă dată de agentul “Florin Constantin” despre vizita lui Jean Vuilleumier la biserica de pe strada Labirint, responsabil cu libertatea religioasă la Diviziunea Europa de sud, şi discuţiile purtate în comitet se menţionează că Gheorghe Indricău evită să discute faţă de ceilalţi sau să dea detalii întrucât se ferea de unii din cei prezenţi. Jean Vuilleumier, sosit ca turist în drum spre Marea Neagră, adusese nişte cărţi pentru (…) şi Popa Dumitru. Întreba despre libertatea religioasă, amintind că în precedenta vizită, în 1959 fuseseră obligaţi să discute doar în prezenţa unui securist aşa că Dumitru Popa a trebuit să îl ducă în Cişmigiu ca să poată să stea de vorbă.

De fapt, (…) este remarcat pentru faptul că primeşte literatură în limbi străine. Într-o notă dată de agentul “Narcis Avram” la casa conspirativă “Turturele” (03.03.1966), în care îl caracterizează pe (…) menţionează că acesta se interesează de Vatican, cumpără ziarul L’Humanite, şi primeşte revista Servir. In cele din urmă se sesizează şi Ministerul Afacerilor Interne într-un raport (01.04.1966) despre cărţile primite de (…) din străinătate, şi face recomandarea ca toate să fie de acum înainte confiscate. Cererea este aprobată cu indicaţii specifice de urmărire (23.04.1966).

Într-o notă ulterioară dată tot de agentul “Narcis Avram” la casa conspirativă “Turturele” (29.09.1966), acesta relatează despre o discuţie purtată cu (…) în care cel din urmă spune că inspectorul general Niţă Pascu de la Departamentul Cultelor i-a ridicat autorizaţia.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: