Posted by: remembering7 | October 1, 2008

Cazul X – 21


Între timp, (…) multiplică la Gestetner două colecţii de piese pentru cor pe care le răspândeşte în comunităţile din ţară. Securitatea şi Departamentul Cultelor se sesizează, dar informaţiile nu pot fi obţinute uşor întrucât foamea după piese corale era atât de mare încât informatorii refuză să dea detalii. În acest caz, Securitatea apelează la un informator frustrat de atitudinea bisericii faţă de el, dar în acelaşi timp rudă cu (…).

Notă informativă dată de agentul “Palievici”, la locul conspirativ “Record” (13.06.1973). „Trâmbiţa de Argint este noua lucrare care a apărut în Editura (…) şi asociaţii lui şi care se răspândeşte contra sumei de lei 175 exemplarul la corurile din ţară. Această lucrare este de data aceasta executată la Xeros pe hârtie velină, în condiţiuni ireproşabile şi cuprinde 115 pagini. Este o reeditare a cărţii Cântările Biruinţei care vă este cunoscută de la o descindere anterioară făcută legătorului Szilagy din str. Intrarea Dr. Westfried. Se pare că lucrarea de legătorie este făcută tot de acest legător, fiind imprimat titlul în folio aur, cu literă mare, pe care o are dânsul. Pentru a deruta pe cei ce au executat lucrarea – căci presupun că a fost executată oficial într-un atelier de multiplicare – această lucrare are un caracter oficial întrucât pe prima pagină s-a menţionat ’Cultul Creştin Adventist de Ziua a Şaptea’. Cu alte cuvinte lucrarea apare acum sub egida Uniunii, ceea ce nu cred că i s-a dat bun de tipar pentru editarea acestei cărţi. Eu am încercat să obţin un exemplar aici în Bucureşti dar nu mi-a fost posibil întrucât se vinde pe sub mână. Întrebarea ce mi-o pun este: angajaţi ai cultului care primesc un salariu regulat şi nu au ce face cu atâta timp liber de cât dispun cum de nu se satură şi sfidează autorităţile făcând ce le trăsneşte prin cap pentru a face bani, bani, şi iar bani? Nu este cazul să fie trimişi la plimbare, dar nu pentru o lună ci pentru totdeauna pentru că altfel nu se mai vindecă? Vă voi da şi alte titluri de lucrări apărute recent dactilografiate şi răspândite, deşi s-au trasat dispoziţiuni categorice în această privinţă. ‘Spuneţi voi, că noi facem tot ce ştim noi’ îşi zic poate aceste persoane, care trebuie să fie temperate.”

Nota ofiţerului: se va stabili cine organizează multiplicările, cine le multiplică, cine le leagă, cine le difuzează. Sursa va procura o astfel de lucrare pentru noi. Vom căuta să folosim şi pe informatorii “Lugojanu” şi “Vitan”.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: