Posted by: remembering7 | October 2, 2008

Cazul X – 22


(…) face o cerere de plecare în străinătate, în Austria, cu gândul de a ajunge în Republica Federală Germania, unde are planuri mari. Intenţionează să ajungă, cu sprijinul Diviziunii, la Editura şi tipografia bisericii din Hamburg. Cererea îi este aprobată (în 1973, exact înainte ca Ceauşescu să înăsprească condiţiile de trai în România). Agentul care informează mai jos cunoaşte câteva detalii, dar face şi speculaţii legate de înregistrările audio ale lui Turlea Ion. Tot acelaşi agent sugerează măsurile ce trebuie luate pentru ca (…) să fie prins cu eventuale materiale ilegale sau literatură străină.

Notă informativă dată de agentul “Barna” (17.04.1973). „În ziua de 16.04.1973 (…) m-a anunţat că a dat o cerere de concediu lui Dumitrescu Nelu (trezorierul Uniunii) şi că va lipsi o lună de la serviciu. Întrebat ce face în acest timp, a spus că pleacă din ţară. I-a venit aprobarea să plece la Viena şi fiind aproape pe expirate viza, se grăbeşte şi miercuri va pleca. Este interesantă această plecare, dorită de (…) de multă vreme. El tot timpul s-a ocupat cu ideea de a ajunge în străinătate ca să se specializeze în aparate de multiplicat, în tehnică modernă de tipărire, că ce planuri mari are el . . . de realizat . . . De asemeni (…) este prins în lanţul celor ce formează cercul de agitaţie, nemulţumire, faţă de conducerea cultului, faţă de stat, ca familia Turlea, Tănase, Mihai, etc. El apare în legătură cu orice manifestare al tinerilor din Labirint, le este pionul lor de refugiu după sfat când sunt în vreo încurcătură. Deducţia unora este că Turlea Ion face înregistrări pe bandă de magnetofon, pe care le expediază în străinătate. Aşa că plecarea lui (…) nu este cu totul turistică şi nici lipsită de interes.”

Tot agentul “Barna Teodor” informează (24.05.1973) în preajma datei de întoarcere a lui (…). „În câteva note anterioare m-am ocupat de prezentarea situaţiei lui (…). Acesta, în urma comunicării la adunarea de lucru pe care am avut-o a doua oară la capitală, când din parte securităţii s-a spus că (…) intenţionează să plece în străinătate. El a plecat la Viena. Când l-am întâlnit în Viena el avea deja viză pentru a intra în RFG şi cei de la Berna îi dăduse bani şi cumpărase bilet pentru Frankfurt/Mein. De acolo el intenţiona să ajungă neapărat la Hamburg, unde vroia să vadă tipografia adventistă şi să se iniţieze în metode şi aparate de multiplicare. În vederea cercetărilor pentru viitor, preconizez de a se lua toate măsurile – sigur, dacă se apreciază – de a fi controlat (…) la intrarea în ţară. Sigur, el va intra în ţară prin punctul Curtici. La întoarcere, (…) trebuie făcut să vorbească asupra celor ce a făcut şi la sigur el va aduce – dacă nu vorba – un valoros material de informare. Berna [Diviziunea] a dat toată atenţia prezenţii lui (…) şi am deducţie că unii au fost trimişi în Germania ca să-l întâlnească. Prevăd din toate punctele de vedere, o cunoaştere a problemei (…), de la bagaje până la ceea ce el va trebui să vorbească, prezintă interes pentru dvs.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: