Posted by: remembering7 | October 8, 2008

Cazul X – 28


Securitatea îi întinde o momeală. Îi dă recomandare de a pleca din nou în străinătate, dar aprobarea îi va fi refuzată la secţia de paşapoarte. Intenţia era de a fi folosit pe post de propagandă împotriva mărturiilor date de Richard Wurmbrand în occident. Între timp, (…) este urmărit cu tehnică operativă, i se interceptează scrisorile şi i se ascultă convorbirile telefonice, fiind suspect că vrea să rămână în străinătate dacă primeşte aprobare de plecare. Urmărirea confirmă bănuielile, iar confirmări sosesc şi din partea altor informatori sau agenţi.

Raport de aprobare a deplasării în RFG a lui (…) care fusese reactivat în 26.06.1975 sub numele conspirativ “Cucu”. „Informatorul urmează să fie instruit contrainformativ, iar în contactele sale cu diverse personalităţi cultice din RFG să prezinte în mod real [sic!] libertăţile religioase de care se bucură adventiştii din ţara noastră, diminuând astfel propaganda ostilă României, desfăşurată de Richard Wurmbrand şi adepţii săi din RFG.”

Copie scrisoare (…) către o cumnată din Australia (23.06.1978). „. . . Bucuros aş veni să fiu pastorul fraţilor români de acolo, să avem o comunitate, să tipărim reviste în limba română, să avem un post de radio şi TV, să ţinem un ciclu de conferinţe pentru români, etc. Dacă prin viaţa şi lucrarea noastră vor fi câştigate mai multe suflete pentru Hristos acolo, atunci prin harul Său voi ajunge. Aceasta trebuie făcută cu chibzuinţă şi călăuzire divină şi nu cu riscul asumat de alţii. Cred că mă înţelegi.”

Notă dată de agentul “Matei Gh.” despre (…) şi familia, la locul conspirativ “Turn” (11.09.1980). Nota ofiţerului: “(…) este informatorul “Referent” [o nouă schimbare de nume conspirativ] care are un spirit informativ foarte slab şi despre care sunt unele suspiciuni că acţionează ca să ajungă un fanatic în străinătate, sub masca unei excursii, de unde să nu se mai înapoieze.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: