Posted by: remembering7 | October 16, 2008

Milan Kundera, sau adevarul care iese la iveala mai tarziu


Aproape toate agentiile de presa informeaza ca scriitorul ceh Milan Kundera, care a scris literatura anti-comunista, a facut politie politica. Adica a “turnat” cu consecinte tragice. Cunoscut ca un opozant al regimului comunist, si apoi ca unul care a emigrat in Franta sub presiunea politiei secrete din fosta Cehoslovacie, Kundera neaga orice implicare in evenimentele descrise in documentul gasit recent in arhivele similare CNSAS-ului romanesc (http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7668484.stm).

Interesant este ca Milan Kundera a “turnat” o persoana necunoscuta, desi tot in acel an fusese exclus din randurile partidului comunist ceh. Sa fi fost pentru reabilitare? Sau pentru a-l scapa pe prietenul sau de o concurenta nedorita la mana fetei care i-a devenit ulterior sotie? Cert este ca Milan Kundera a refuzat in ultimii 25 de ani orice interviu cu referire la viata sa sau posibila legatura cu subiectele romanelor sau cartilor scrise de el. Prietenii refuza de asemenea sa dea interviuri sau sa vorbeasca despre acele evenimente, pentru ca i-au jurat lui Kundera sa nu o faca. Ce l-a determinat sa-i puna sub juramant? Interesanta paralela cu pozitia anumitor persoane din Romania, mai ales in randul pastorilor neo-protestanti sau a preotilor ortodocsi si catolici.

Revenind la istoria lui Kundera, ma intrebam cum este posibil sa torni din dragoste, si nici macar a ta? Kundera declara ca nu l-a cunoscut pe Miroslav Dvoracek, pilotul cu rol de spion anticomunist pe care l-a turnat. Si s-ar putea sa aiba dreptate. El si-a ajutat doar prietenul, Miroslav Dlask, sa scape de cel pe care il vedea ca o posibila amenintare a relatiei lui cu studenta Iva Militká. Tacerea pe care si-a impus-o Kundera 25 de ani, amenintarea cu juramant a prietenilor pentru a nu da detalii, spune insa mai mult decat simpla lui declaratie. Ma intreb, daca acum il acuza de “asasinare de scriitor” pe Adam Hradilek, cercetatorul care a scos la lumina documentul incriminator, de ce nu i-a raspuns la faxul pe care acesta i l-a trimis? Toate aceste reactii infirma nevinovatia pe care o invoca. Nu este iertarea un sentiment mult mai placut decat continuarea minciunii?

Puteti citi articolul lui Adam Hradilek la http://english.respekt.cz/Milan-Kunderas-denunciation-2742.html

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: