Posted by: remembering7 | December 22, 2008

Operatiunea “Orizont”


Aceasta este denumirea celei mai ample operatiuni de influentare a Occidentului si de racolare de cetateni straini ca agenti. Ceausescu s-a implicat personal si a condus aceasta operatiune cu scopul de a castiga sustinerea Occidentului (el reprezenta, chipurile, “oaia neagra” a Pactului de la Varsovia), bani si tehnologie de ultima ora. Operatiunea a debutat pe 22 Februarie 1972 cand Ceausescu a preluat conducerea Departamentului de Informatii Externe si, pentru ca Occidentul se dovedea sensibil la orice putea reprezenta independenta fata de cizma Moscovei, Ceausescu a decis in mod cinic sa speculeze aceasta slabiciune. In loc de amenintari, Ceausescu a propus ca Romania sa arate ca o “insula a latinitatii in mijlocul marii slave” si sa joace rolul de pion neajutorat intre doua supra-puteri. Toata aceasta fatada (obligatia era sa nu se schimbe in nici un fel doctrina comunista) se desfasura cu scopul obtinerii avantajelor politice si economice. Liderii din Lumea a Treia trebuia sa devina parteneri, emigrantii romani trebuiau racolati si facuti suporteri ai acestei cauze nobile, mass-media occidentala trebuia saturata cu articole produse in laboratoarele DIE, scopul suprem fiind obtinerea tehnologiei clasificate “strict secret” in Occident. Ceausescu avea planuri mari de a deveni un mediator politic intre Vest si Est, mai ales intre SUA si OEP, si dorea sa produca si sa vanda armament modern tarilor din Lumea a Treia in cantitati industriale (razboaie erau destule in perioada decolonizarii, si daca nu, puteau fi provocate). Trebuia creata iluzia ca Romania era o tara comunista diferita de celelalte, cu ajutorul carei se putea crea o bresa in blocul comunist.

Cea mai sinistra figura trebuiau sa o joace preotii, prelatii si pastorii care calatoreau in Occident sau pastoreau biserici in diaspora. Acestia erau la acelasi nivel cu agentii si agentele care trebuiau sa se strecoare in patul sau sub fusta ambasadorilor, a sotiilor lor, cu scopul de a-i face vulnerabili si a juca rolul atribuit de Ceausescu si DIE in operatiunea Orizont. In cartea Orizonturi Rosii, Ion Mihai Pacepa descrie cateva astfel de scene si persoane. El reda o discutie intre Ceausescu si Arafat, in care dictatorul roman se lauda cu rezultatele operatiunii dupa sase ani: Occidentul il iubeste, il ia in brate, doi presedinti americani au vizitat deja Romania, lucru fara precedent pana atunci, bancile internationale i-au acordat credite de 12 milioane de dolari, Statele Unite si-au deschis portile pentru produsele romanesti de export (inclusiv Dacia si Aro 10), iar exporturile romanesti au egalat importurile (!). Sperantele lui erau ca in cativa ani exporturile sa se raporteze la importuri 10:1. Numarul agentilor DIA crescuse exponential, printre ei aflandu-se chiar ambasadorul american la acea data, a carui sotie fusese ademenita sexual de soferul pus la dispozitia ei, bineinteles ofiter DIA sub acoperire. In aceeasi perioada Ceausescu era primit in vizite la Casa Alba in SUA, si nu o singura data, se intretinea cu Regina Angliei la in palatul Buckingham la Londra si se plimba cu ea in caleasca regala pe strazile Londrei, vizita Bonn-ul si il primea pe Charles de Gaulle la Bucuresti.

Am amintit aceste detalii pentru ca pastorii adventisti romani care obtineau pasaportul si viza de a calatori in Occident, in marea lor majoritate, trebuia sa prezinte aceeasi imagine falsa despre Romania, mai ales in privinta libertatii religioase. Paranoia a mers atat de departe incat o disertatie de doctorat a fost scrisa de un pastor roman la Universitatea Andrews din SUA exact pe aceasta tema: libertatea religioasa de care se bucura biserica adventista din Romania sub Ceausescu. Operatiunea Orizont era in floare. Desi nu am gasit inca detaliile in dosare, imi amintesc ca cel putin un membru adventist in acea perioada lucra ca sofer la ambasada Americana din Bucuresti. Au existat cativa atasati americani (agricultura, militar?) adventisti la aceeasi ambasada. In plus, documentele CNSAS releva faptul ca orice vizitator din Occident era luat in vizor pentru racolare in cadrul operatiunii, pentru a prezenta aceeasi fata falsa a Romaniei in Occident. Voi reveni cu nume propuse pentru racolare dintre pastorii de la Diviziunea Euro-Africa si de la Conferinta Generala. In revers, liderii bisericilor oficial recunoscute la acea vreme in Romania au fost trimisi la Washington pentru a sustine o conferinta de presa care sa faciliteze acordarea Clauzei Natiunii celei mai Favorizate de catre Congresul SUA, Romaniei. Presedintii cultelor si-au facut datoria cu prisosinta. Aveai impresia ca in Romania este raiul pe pamant. Un iad cu fata de rai.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: