Posted by: remembering7 | January 19, 2009

Cazul Y – 8 Slalom imobiliar cu potentiala confiscare


Raport oficial al Securitatii Judetene Olt (25.11.1983)

Informatiile obtinute in ultima perioada arata ca comunitatea Adventista de Ziua a Saptea din (…) totalizand un numar de peste 50 de familii, cu autorizatie de functionare in comuna Slatioara are noi preocupari pentru a obtine autorizatie de functionare in municipiu (…).

Reamintim ca datorita faptului ca majoritatea familiilor de credinciosi domiciliaza in municipiul (…) inca cu 5 ani in urma conducerea comunitatii a incercat sa cumpere in municipiul nostru un imobil pe care sa-l foloseasca drept casa de rugaciuni. In acest scop au solicitat autorizatii de cumparare pentru unele imobile care ar fi corespuns acestui scop. Neprimind satisfactie au incercat sa foloseasca pentru adunari imobilul din str. (…) apartinand lui (…) adventist de ziua a saptea care cumparandu-si un imobil in statiunea Olanesti a lasat locuinta din (…) la dispozitia comunitatii.

La interventia consiliului popular municipal au abandonat acest imobil si au recurs la urmatoarea stratagema:
Au adus in municipiul (…) pe numitul (…) predicator adventist care a cumparat in nume propriu cu fonduri alocate de cult imobilul din str (…) ce apartinuse unui invatator pensionar si era scos la vanzare de mai mult timp. Informatiile arata ca actele de vanzare-cumparare s-au facut pe suma de 80.000 lei, insa in realitate au platit circa 200.000 lei, plus peste 100.000 lei cheltuieli de reparatie capitala.

Actul de vanzare-cumparare a putut fi realizat datorita sprijinului primit din partea numitului (…) inspector sef la circumscriptia financiara a municipiului (…) si a numitei (…) functionara la consiliul popular municipal, care au ignorat realitatea si s-au facut ca nu observa profesia si functia cumparatorului. Dupa cumpararea imobilului acesta a fost transformat in casa de rugaciuni. Cu toate amenzile primite (care sunt achitate de … din fondurile alocate de cult) activitatea cultica continua in fiecare vineri seara si sambata cand sunt organizate adunari ale membrilor comunitatii.

Consiliul popular municipal a promis sa faca propuneri de anulare a actului de vanzare-cumparare sub motivul schimbarii destinatiei si de trecere a acestuia in proprietatea statului insa pana in prezent nu s-au luat aceste masuri.

Intuim ca lucrurile sunt tergiversate la interventia numitului (…) care a fost semnalat a avea contacte discrete cu (…).

In prezent conducerea comunitatii s-a orientat asupra imobilului din str. (…) apartinand numitului (…) tamplar particular, de la care au obtinut si o declaratie ca accepta sa puna la dispozitia cultului Adventisti de Ziua a Saptea o parte din imobilul sau. Conducerea comunitatii intentioneaza sa cumpere acest imobil pe numele numitului (…) prieten cu (…) prezbiter (conducator) al comunitatii.

Conducerea comunitatii a stabilit ca sa ofere o mita de pana la 100.000 lei celui care ar inlesni obtinerea autorizatiei de functionare a casei de rugaciuni a comunitatii intr-un imobil din (…)

Informatiile mai arata ca (…) conducatorul comunitatii intretine legaturi cu conducerea Conferintei adventiste din Bucuresti prin seful acestui cult un anume Rosianu [?]

Problema adventistilor din (…) a fost facuta cunoscut si conducerii Congresului Mondial Adventist cu sediul in SUA.

Se intentioneaza ca problema sa fie ridicata la ONU de catre Diaconescu E. Victor pastor si sef al bisericii romane AZS din New York. Problema va fi pusa in sensul ca in Romania drepturile constitutionale nu sunt garantate, dreptul la credinta fiind ingradit si se va invoca situatia adventistilor de la (…)

In alta ordine de idei mentionam ca recent (…) a primit din partea lui Diaconescu E. Victor un act prin care Biserica romana AZS din New York face chemare pentru intreaga familie (…) sa se stabileasca definitiv in SUA.

Dupa primirea scrisorii (…) a afirmat ca intentioneaza ca din SUA sa sprijine adventistii din Romania atat material cat si moral. In situatia in care autoritatile romane nu-i vor apropba sa plece cu intreaga familie in SUA intentioneaza sa declare greva foameni si sa intreprinda si alte actiuni protestatare. Pentru orice eventualitate (…) cauta si relatii care sa-l ajute sa plece ilegal din tara in situatia ca nu va obtine pasaport.

Organele noastre presupun ca intreaga actiune consta intr-un act de provocare pus la cale de cercurile reactionare din strainatate pentru a incerca sa demonstreze asa-zisa lipsa de drepturi si libertati cetatenesti din tara noastra. Nu este exclus sa fie vorba de activitatea Organizatiei internationale reactionare “Amnesty Internationale”

Semneaza: Seful securitatii judetene, Colonel Ratiu Gheorghe

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: