Posted by: remembering7 | May 6, 2009

Emigrarea cu TIR-ul


Ministerul de Interne – IMB Securitate (Febr 1981).

Raport.
Organele noastre deţin informaţii din care rezultă că numiţii Caraivan George şi Zlătaru Mihai din Bucureşti, împreună cu alte 8 persoane, intenţionează să treacă fraudulos frontiera, ascunşi într-un auto TIR aparţinând unei firme turceşti.

-Caraivan George, în vârstă de 48 de ani, tehnician la Cooperativa din comuna Comana, jud. Giurgiu, domiciliat in Bucureşti, (…), este cunoscut că a fost condamnat în anul 1954 la muncă silnică pe viaţă, pedeapsă comutată la 25 de ani î.c. pentru faptul că împreună cu un grup de 3 persoane a încercat să deturneze un avion în scopul de a ajunge în Occident, fiind graţiat şi pus în libertate în 1964. În anul 1971 a mai fost condamnat 5 ani î.c. pentru delapidare. La data de 9 mai 1980 sus-numitul a solicitat, împreună cu soţia, să plece definitiv din ţară în Australia la o soră a sa, care a rămas ilegal în străinătate.

-Zlătaru Mihai, în vârstă de 35 de ani, lăcătuş la intreprinderea de transporturi turistice auto Bucureşti, domiciliat în Bucureşti (…), figurează în evidenţele de Securitate cu intenţii de evaziune.

În urma măsurilor intreprinse, următoarele persoane au fost identificate ca legături ale numitului Caraivan George:
-Manea Mihail, în etate de 49 de ani, fotograf la Cooperativa de Consum din comuna Comana, domiciliat în Bucureşti, (…), care la 27.12.1980 a cerut plecarea definitivă în SUA;
-Stroiescu Ioan Dan, în etate de 44 ani, de profesie asistent medical, domiciliat în Bucureşti, (…);
-Sfetcu Florian, în etate de 34 de ani, pensionat medical, domiciliat în Bucureşti, (…);
-Bălan Constantin, în etate de 50 de ani, predicator la seminarul municipiului Bucureşti al Cultului „Adventişti de Ziua a Şaptea”, domiciliat în Bucureşti, (…);
-Răileanu Cornel, în etate de 46 de ani, asistent medical la spitalul „Colţea”, domiciliat în Bucureşti, (…);

În vederea perfectării şi aplicării planului său, Caraivan George a apelat la informatorul „Fănuş” să-l pună în legătură cu un cetăţean turc, şofer auto pe TIR, care să-i scoată din ţară. În acest sens, Caraivan George a confiat informatorului că ei sunt un grup mai mare de circa 50 persoane, adventişti de ziua a şaptea, din care 10 sunt pregătite pentru plecare, fiecare persoană fiind dispusă să plătească şoferului turc suma de 50.000 lei sau echivalentul în valută ori aur. Caraivan George a afirmat faţă de informatorul „Fănuş” că aceste persoane deţin aur şi valută ce va fi scoasă din ţară odată cu plecarea lor.

Deoarece s-a avut în vedere posibilitatea de a se interpune lui Caraivan George un asemena şofer prin intermediul informatorului „Fănuş”, acesta a fost instruit să accepte propunerea respectivă şi în final să realizeze legătura solicitată. Datorită faptului că au trecut deja 8 zile, Caraivan George insistă, în fiecare zi de mai multe ori, ca informatorul să-l pună în legătură cu cetăţeanul turc, şi totodată l-a ameninţat cu moartea pe acesta în cazul că îi amână prea mult sau îi va trăda.

Avându-se în vedere că numitul Caraivan George este un element duşmănos şi deosebit de periculos, pentru a putea fi reţinut în flagrant împreună cu celelalte persoane, şi totodată . . . pentru scoaterea informatorului din acţiune, se va utiliza o combinaţie informativ-operativă, urmând ca pe baza documentării să fie trimişi în judecată pentru deţinerea ilegală de mijloace de plată străine şi organizare de grup (se scontează că, în momentul reţinerii, cei în cauză vor avea asupra lor valută, aur şi alte acte preparatorii la trecerea frauduloasă a frontierei) în vederea săvîrşirii altor infracţiuni.

Pentru a se putea realiza această combinaţie, rugăm să se aprobe folosirea cetăţeanului turc Pazargic Ahmet, cercetat în stare de libertate de IGM pentru că a intenţionat să scoată ilegal din R.S. România cositor. Acesta şi-a oferit serviciile pentru organele de miliţie în mod necondiţionat, el urmând ca după plata cauţiunii să plece din R.S. România. Din analiza făcută se exclude posibilitatea ca cetăţeanul turc, după plecarea din ţară, să divulge această acţiune, deoarece îl implică, în primul rând, pe el.

În acest sens au fost consultaţi şeful Direcţiei de cercetări penale a Departamentului Securităţii Statului şi Procurorul Şef al municipiului Bucureşti, care sunt de acord, întrucât nu există implicaţii juridice sau politice.

Semnează, Şeful Securităţii Municipiului Bucureşti, Colonel, Dănescu Gheorghe, şi Şeful Direcţiei a 1-a, General-maior, Bordea Aron.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: