Posted by: remembering7 | May 12, 2009

Raport de calatorie – 2


“Aspecte economice.

In general vorbind, nivelul de trai al oamenilor este destul de ridicat, in R.F.Germana chiar mai mult decit in Austria. Imi face impresia ca s-au facut investitii masive de capital strain. Numeroase firme sint integral straine, in special americane si am aflat ca multe intreprinderi sub firma germana ascund de fapt participare straina.

Fenomenul de concentrare a capitalului este evident. Majoritatea marfurilor pot fi cumparate la preturi sensibil reduse in uriasele magazine universale. Comerciantii sau producatorii mai mici nu-si pot permite asemenea jonglerii comerciale. In timp ce eram eu acolo, doua intreprinderi mai mici industriale au dat faliment, in Schorndorf si in Weiler.

Inflatia este evidenta si ziarele agita mereu problema. Un aprtament de trei camere care a costat 70.000 marci in 1967, costa in 1973 circa 130.000 marci. Dobinzile sint mari la imprumuturi. Unul dintre fratii Gehann plateste fiecare a treia rata lunara dobinda pentru apartamentul contractat.

Supraproductia da nastere unor fenomene secundare care pe mine ma deranjeaza mult: reclama desantata, pentru care se iroseste munca in volum enorm si risipa la nivel individual, deoarece tendinta schimbarii modelor vestimentare sau casnice este extrem de puternica si la barbati, nu numai la femei. Numarul mare de muncitori straini permite conducatorilor intreprinderilor industriale sa atenueze forta pretentiilor muncitorilor germani.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: