Posted by: remembering7 | May 13, 2009

Raport de calatorie – 3


“Aspecte morale.

In general vorbind, germanii sint corecti in indeplinirea indatoririlor. Parasirea sau schimbare locului de munca fara motive temeinice este privita ca o rusine. In mare sint cinstiti si n-am auzit despre cazuri de furturi din buzunare sau de spargeri de case. In schimb tin afisul marile atacuri gangsteresti de tip american. Egoismul si dezinteresarea sint carecteristici ale germanilor, din cite am auzit si am vazut. Strainii – denumiti Ausslander-i, Gastarbeiter, etc. – sint priviti cu evident dispret si tratati in consecinta. N-am nicio indoiala – si mi s-a confirmat parerea in timpul razboiului dintre Arabia si Israel, ca la cea dintii ocazie cind li s-ar parea inoportuna prezenta acestora in Germania, acesti straini ar fi sacrificati fara regrete. Germanii cu care am stat de vorba si care cunosc situatia din Romania marturisesc fara exceptie ca umanismul relatiilor sociale este superior in tara noastra.

Inmultirea societatilor de asigurare din Germania – avind filiale si prin comune – denota o stare de spirit de nesiguranta privind ziua de miine.

Stiam din lecturi ca familia era considerata sfinta la popoarele germanice. Chiar daca a fost cindva asa, astazi imoralitatea face ravagii.

Tineretul este amenintat serios de doua mari flagele: curentul porno si drogurile. Fara exceptie, germanii invinuiesc prezenta americanilor de aceste forme de degradare sociala si morala. Sint convins ca acesta este adevarul. Am vizitat in Frankfurt un asemenea night-club. Spectacolul este dezgustator.

Disciplinei exagerate din timpul nazismului i-a luat locul o atitudine opus exagerata. Elevi, inca din scoala elementara pun picioarele pe banci in timpul orelor de curs, daca doresc sa-si schimbe pozitia sau scot pachetul din servieta si maninca daca le este foame. Daca sint totusi intrebati, raspund: Nu vezi ca maninc? Asteapta sa termin de mincat, etc. Desigur nu sint asa toti elevii, dar dezmatul din rindurile tineretului este una dintre cauzele lipsei de cadre didactice.

Sint frecvente cazurile de anarhism printre tineri, chiar intelectuali – licentiati sau chiar avind doctoratul. Sint frecvent intilnite afise cu fotografiile acestor grupuri care ucid, distrug, ard, etc., ca sa atraga astfel atentia asupra dorintei lor de a da si un continut spiritual vietii, nu numai unul material.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: