Posted by: remembering7 | June 24, 2009

Adam Michnik despre democratie si comunism


MichnikA“Democraţia este pentru toţi. Şi dacă am considera că există persoane care pot fi excluse din democraţie atunci am fi la fel ca ei, comuniştii.”

“În 1968, după campania antisemită din Polonia, am ajuns direct la carceră. Într-o zi, la interogatoriu, un ofiţer tânăr m-a întrebat: ‘Dacă aţi ieşi acum din închisoare aţi emigra în Israel?’ I-am zis: ‘Da, aş face-o la o zi după ce aţi emigra dumneavoastră la Moscova.’”

“Atâta timp cât oamenii gândesc, ei vor dori să cunoască realitatea, să o interpreteze. Nu e exclus însă un viitor în care oamenii să nu mai gândească.”

“Eu nu sunt mulţumit de democraţia din ţara mea, nu sunt mulţumit de democraţia asta, cu siguranţă nu este ceea ce am visat. Dar nu-mi închipui că ar putea exista o situaţie în care să fiu mulţumit pe termen lung.”

“Am crezut în emanciparea civică, în libertatea care nu e haos, în democraţia care permite evitarea selecţiei negative a cadrelor, în libertatea culturii care va înflori după desfiinţarea cenzurii. Am fost dezamăgiţi. Am o obţinut o corupţie puternică, ce pune în pericol calitatea ordinii democratice. Cenzura – căluşul culturii – a fost înlocuită de comercialism şi de o cacofonie în care vocea culturii se face auzită tot mai slab.”

“Dacă mă întreabă cineva unde mă aflu, la stânga sau la dreapta, răspund că sunt la vest de centru.”

“Dacă e vorba de comunişti eu am următoarea filosofie: amnistie-da, amnezie-nu! Sigur, sunt conştient de faptul că într-un fel privesc istoria comunistă cei care au fost în închisoare şi altfel cei care au fost în Partidul Comunist. Realitatea de atunci a fost diferită pentru fiecare în parte. De aceea, nimeni nu se poate declara proprietarul istoriei care, prin natura sa, este poliformă. Dacă şapte persoane privesc acelaşi eveniment, atunci cu siguranţă vom avea şapte interpretări diferite.”

Andrei Craciun: “Dintotdeauna şi până la sfârşit, Adam Michnik a înotat contra curentului. N-a semnat nici ‘Declaraţia de la Praga’ de condamnare a comunismului. A ales să lupte cu altă armă: etica iertării.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: