Posted by: remembering7 | June 26, 2009

Cazul V – 7


Caracterizare (29.22.1957)

„Susnumitul a fost recrutat ca informator necalificat la 27.10.1952 de către MAI Ploieşti. Scopul recrutării a fost acela de a fi dirijat pe lângă unele elemente duşmănoase din cultul catolic cu care avea contingenţă deoarece se încerca convertirea lui la catolicism, şi de asemenea în problema Adventişti-reformişti despre a căror activitate prin poziţia pe care o avea ca pastor, al cultului AZŞ (?). . . . Fiind mutat cu serviciul la (…), la data de 04.12.1954 a fost reactivizat de organele securităţii şi folosit ca agent în cadrul conferinţei pe lângă fostul preşedinte Baciu Gheorghe, care era element duşmănos, cât şi pe lângă alte elemente duşmănoase ca: Ofiţeru Ilie, Dodu Gheorghe, Dănău Barbu şi alţii. . . . În anul 1957, din proprie iniţiativă, nefiind dirijat de nimeni, a adus la cunoştinţă despre existenţa unei grupări ilegale a Martorilor lui Yehova al cărui conducător era numitul Sicoie Roman – serv de circuit Yehovist, care avea legături cu numitul Sabados Vasile, conducător pe ţară al sectei Martorii lui Yehova, grupare la care în cea mai mare parte, pe lângă munca cu organele de securitate şi-a adus contribuţia şi agentul Petrescu Aurel. În prezent este folosit pe lângă Antoniu Gheorghe care are manifestări reformiste şi pe care încearcă să le răspândească în mijlocul enoriaşilor cultului, şi pe lângă numitul Şchiopoaia I. Vasile – pastor AZŞ care în trecut a făcut politică legionară, în cuibul legionar Bourul lui Dragoş – Piatra Neamţ. Este foarte exigent şi combativ, ia măsuri pe loc de remediere a lipsurilor manifestate de enoriaşii şi conducătorii conferintei AZŞ (…). Se orientează just în rezolvarea sarcinilor ce i se trasează, datorită faptului că este un element inteligent şi bine pregătit pe linea acestui cult. Faţă de cele menţionate mai sus propunem ca susnumitul să fie avansat în funcţie cu ocazia alegerilor ce vor avea loc în luna ianuarie 1958.”

Advertisements

Responses

  1. Stupefianta ultima propozitie.

  2. De asemenea o inexactitate (nu stiu a cui) expresia:
    “fostul presedinte Baciu Gheorghe”.
    Din context reiese ca e vorba de presedintele Conferintei Muntenia. Totusi in lista presedintilor de pe site-ul conferintei respective nu apare acest nume.

  3. Este adevarat, insa nu reiese din document daca dorinta era a informatorului sau a “patronilor”.

  4. Este vorba de o alta conferinta, pe vremea aceea impartirea teritoriala a bisericii fiind usor diferita. Informatiile sunt corecte.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: