Posted by: remembering7 | June 28, 2009

Cazul V – 8


Fiind mutat, i se face referat de reactivizare la noul domiciliu (25.02.1956). „A fost în totul de acord acceptând să lucreze şi în viitor ca informator. După aceasta i s-a luat un nou angajament schimbându-i-se şi numele conspirativ din (…) în (…).”

In noua situatie, Securitatea avanseaza propuneri indraznete. Intr-o alta caracterizare (08.09.1958) este descris foarte pozitiv. „Este modest, sociabil şi cu multă abilitate, datorită cărui fapt reuşeşte să-şi capete uşor încredere din partea elementelor pe care le contactează. Se bucură de multă popularitate în rândul membrilor cultului. De către noi se intenţionează a fi avansat în funcţia de preşedinte al conferinţei (…), fiind capabil să o îndeplinească şi să rezolve sarcinile ce i se vor încredinţa de către organele noastre. În acest sens urmează a face noi propuneri. Nu a fost şi nu este deconspirat.”

Advertisements

Responses

  1. hm… e puerila intrebarea mea, insa cum putea avansa securitatea (daca am inteles corect…) in functia de presedinte pe un pastor…? Este nevoie de alegeri totusi… :-??

  2. In masura in care, estimativ, 75-80% din cei ce votau aveau un gen de relatie cu Securitatea, nu era greu sa fie aleasa persoana dorita de Securitate. In plus, “numirile” erau discutate din timp la nivel de Conferinta si Uniune de catre Departamentul cultelor.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: