Posted by: remembering7 | June 30, 2009

Cazul V – 10


Intr-un document al MAI (09.11.1960) jud (…) catre MAI Ploiesti se specifica o noua mutare de district.

“Dupa ce a fost primit dosarul de agent s-a luat legatura cu cel in cauza cu scopul de a stabili daca are posibilitati de informare pe langa elementele dusmanoase din secta “Adventisti de ziua a 7-a”. In discutii cu el a afirmat ca pana in 1954 (fapt care rezulta si din dosar) a functionat ca pastor in Raionul (…) si cunoaste aproape in intregime pe membrii acestei secte. Intrebandu-l de Ghircoias Dumitru – pastor al “adventistilor de ziua a 7-a” pentru campul (…), urmarit prin dosar individual, a afirmat ca el il cunoaste si in special s-a imprietenit cu el de cand a venit in (…) cu care ocazie îşi fac vizite reciproce la domiciliu, cu sau fara familii, precum si in interesul muncii religioase.

Cel in cauza a arătat prin note informative despre Ghircoiaş Dumitru că este element pervers, ascuns şi în predicile sale lasă să se înţeleagă credincioşilor că statul democrat-popular ar îngrădi sau ar fi direct împotriva tuturor credincioşilor din secta respectivă, cu scopul ca aceştia să urască şi să se împotrivească regimului democrat-popular. Pe langa aceasta prelucreaza diferite articole din codul penal si decrete legate de activitatea cultelor religioase, fara sa vina cu argumente cultice pentru respectarea acestor legi, facand pe credinciosi sa creada ca Statul democrat-popular ar fi un mare rau pentru ei. Ne-a mai semnalat că anumitor elemente din sectă le permite să-şi ’facă de cap’ nerespectând legile statului şi unele instrucţiuni de funcţionare a cultului. În acest caz a fost dat exemplul cu Badea Emilian, descoperit de noi ca suspect de redactare a unor scrisori cu conţinut duşmănos şi prozelitism, care umblă vagabondând din comunitate în comunitate în diferite localităţi desfăşurând activitate de prozelitism, în special în rândul tinerilor.

Ghircoiaş Dumitru i-a admis lui Badea Emilian ’să se transfere’ de la comunitatea (…) unde are domiciliul la comunitatea (…), lucru interzis pe linie de cult. Cel in cauza ne-a mai semnalat ca Ghircoiaş Dumitru este suţinut pe linie de cult de socrul său Manea Mihail – directorul seminarului adventist din Bucureşti şi membru în comitetul de conducere al conferintei Muntenia. Ne-a mai semnalat aspecte despre Mănescu Gheorghe, care este urmarit prin dosar individual, Mihalache Nicu, candidat luat in studiu pentru recrutare, si altii. Are multe cunostinte si in conducerea Conferintei (…) si a Uniunii Adventistilor de ziua a 7-a.

Agentul (…) cu numele conspirativ (…) are posibilităţi de informare pe lângă elementele arătate mai sus şi poate fi dirijat pe lângă alţii iar prin el putem să limităm activitatea sectei în câmpul său de activitate şi treptat să trecem la descompunerea lor. . . .”

Semneaza, Seful serviciului raional, Capitan Popescu Theodor, si seful Biroului III, Lt. maj. Anisoiu Constantin.


Responses

  1. hm… facand legatura cu ce ati spus si in emisiunea de le O&P despre modul in care securitatea a influentat biserica… inteleg ca securitatea avea ca scop limitarea activitatii bisericii pana acolo incat sa o descompuna… 😐

  2. Corect. Filosofia ateist-comunista urmarea lichidarea religiei, care era “opiul poporului”. Singura frana era modul in care Romania era vazuta de Occident, fata de care comunistii isi doreau o imagine pozitiva. Principiul dublului standard a fost aplicat cu succes de catre comunisti.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: