Posted by: remembering7 | July 9, 2009

Gica Popescu


GHEORGHE POPESCU - CONFERINTACe spun partile implicate. Azi, Gica Popescu.

Gica Popescu a negat ca a colaborat cu Securitatea ca si politie politica, insa a recunoscut ca a semnat un angajament care viza doar ”apararea intereselor nationale” si ”nimic altceva”. Fostul capitan al Barcelonei a spus ca aceste dezvaluiri sunt parte a unei campanii de presa orchestrate impotriva lui, cu scopul de a-l compromite inainte de candida la presedintia FRF.”

„Oricum, prin absurd, dacă eu aş fi făcut acea notă, era o chestie laudativă, nu dăuna nimănui“, a reacţionat, luni, Gică Popescu, la câteva ore după publicarea dosarului său de colaborator al Securităţii de la CNSAS. Aşa a început dezvinovăţirea.

Potrivit actului normativ ce defineşte deconspirarea Securităţii, „colaborator al Securităţii este persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă (…), prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist”.

Ce pare însă să fie ignorat este problema fostei garsoniere a lui Gheorghe Popescu, din Craiova. Într-o notă din dosar, datată 26 septembrie 1988, lui Popescu i se propune „să pună la dispoziţia ofiţerului garsoniera sa“, în ceea ce urma să devină o „casă de întâlniri“.

„Sursa s-a declarat de acord“, se mai arată în raport. În cazul în care locuinţa lui Popescu a fost folosită de Securitate, fostul fotbalist intră automat la categoria colaboratorilor, în calitate de „persoană care a înlesnit culegerea de informaţii de la alte persoane, prin punerea voluntară la dispoziţia Securităţii a locuinţei“.

Problema garsonierei din Craiova a fost unul dintre punctele incluse în conferinţa de presă a lui Gheorghe Popescu, la care acesta a dat un răspuns evaziv. Întrebat dacă, în prezenţa sa, în locuinţă a pătruns vreodată un angajat al Securităţii, el a răspuns: „Da, probabil”, pentru ca apoi să adauge: „Oricum, dacă voiau, puteau să introducă acolo tehnică, microfoane”.

În cazul în care garsoniera ar fi devenit „casă de întâlniri”, cum se afirmă în dosar, Gică Popescu ar fi inclus automat, potrivit legii, în categoria „gazda casei de întâlniri”.

În lucrarea „Informatorul. Studiu asupra colaborării cu Securitatea“, scrisă de Mihai Albu, o astfel de persoană este definită astfel: „Cea care acceptă să pună la dispoziţie, în secret, o încăpere din locuinţa sa (…) pentru realizarea de întâlniri între ofiţerii de Securitate şi informatori. În această categorie se regăsesc persoanele care nu aveau familie sau care lipseau de la domiciliu perioade lungi de timp (…). La fel ca şi celorlalte categorii de agenţi ai Securităţii, gazdei i se întocmea un dosar personal, care cuprindea angajamentul celui în cauză, schiţa locuinţei, vecinii, legenda, evidenţa recompenselor acordate şi a agenţilor introduşi”.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: