Posted by: remembering7 | July 10, 2009

Mihai Bumbes


mihail_bumbes“Istoricul Mihail Bumbes, cercetator acreditat pe langa CNSAS, nu a negat acest lucru, insa a declarat ca dezvaluirea colaborarii lui Gica Popescu cu Securitatea, aparuta in presa centrala, nu face parte dintr-o campanie de presa orchestrata impotriva fostului international roman, ci reprezinta: ‘realitatea din dosare asa cum a fost ea construita’. Mai mult, tanarul istoric a afirmat ca dosarul lui Gica Popescu este doar o ”nota de subsol” a studiului pe care il intreprinde, denumit ”Sportivii si Securitatea”, la care lucreaza de peste un an de zile si care incearca sa identifice mecanismele de ”relationare dintre sportivi si Securitate”.

‘Nu este o campanie impotriva domnului Popescu. Nu este o diversiune. Este realitatea din dosare asa cum a fost ea construita. Noi nu dam verdicte, nu aplicam etichete, nu interpretam etic continutul dosarelor. Dar afisarea publica a acestora va permite oricarui cetatean sa judece cu propriile sale capacitati. Gica Popescu face parte dintr-un studiu la care lucrez de circa un an de zile, iar dosarele de urmarire informativa si dosarele de retea, reprezinta 10% din cuprinsul studiului. Studiul meu nu vizeaza pe cineva anume ci, pur si simplu, mecanismele acestui sistem de functionare si interactiune intre sportivi si Securitate’.

Bumbes a dezvaluit ca angajatii CNSAS au divulgat ”anumitor cercetatori acreditati documentele”, pe care el le-a studiat, si astfel se explica faptul ca doua mari cotidiene centrale au publicat in aceesi zi informatia despre Gica Popescu. Problema este ca nu toti cei care vad dosare personale semneaza fisa de observatii la CNSAS. Este si motivul pentru care Gica Popescu nu a gasit decat numele lui Mihail Bumbes pe foaia care ar trebui sa-i cuprinda pe toti cei care au avut acces.

”Ieri, (luni, n.r.) am cerut o audienta la presedintele CNSAS in care i-am explicat ca anumiti angajati ai institutiei divulga anumitor cercetatori acreditati documentele pe care eu le studiez. Urmeaza ca domnia sa sa faca respectivele cercetari. Nu sunt singurul care a avut acces la acest dosar. Sunt mai multi cercetatori acreditati care l-au studiat dar care nu s-au semnat”, a afirmat istoricul.

Istoricul afirma ca este pentru prima data cand investigatiile pe care le face sunt puse sub semnul intrebarii.
“Ne vaitam de 20 de ani ca nu se deschid arhivele. Acum cand s-au deschis, trebuie sa punem din nou obrocul pe ele pentru ca unii sunt deranjati de aceste dezvaluiri. Datoria noastra ca si cercetatori e sa facem cunoscut trecutul indiferent daca ne place sau nu ce gasim. Este pentru prima oara cand investigatiile Militiei Spirituale sunt puse sub semnul intrebarii. De circa sapte ani facem astfel de investigatii si nimeni nu a contestat aceste cercetari. Acest caz este unul sensibil pentru ca se refera la un simbol al sportului romanesc”, crede Mihail Bumbes.

Comparatie. Un sfert din sportivii olimpici ai RDG erau colaboratori ai Securitatii germane
”In Germania sunt celebre studiile despre colaborarea sportivilor cu STASI. Acolo nimeni nu s-a mai revoltat. Daca CNSAS ar publica pe site-ul propriei institutii listele cu toti ofiterii si colaboratorii fostei Securitati lucrurile s-ar simplifica, dupa care am redeveni zdraveni la cap, noi, ca societate”, crede Mihail Bumbes.
Bumbes a spune ca, potrivit unui studiu facut de specialistul in stiinte sportive Giselher Spitzer si publicat in Romania de jurnalistul Andrei Badin, 66 de sportivi si oficiali ai lotului national al RDG erau activi ca informatori ai STASI in cursul Jocurilor Olimpice de la Munchen din 1972, executand diferite misiuni care nu aveau de-a face numai cu sportul. Este vorba despre 10 la suta din lotul national. In cursul Jocurilor Olimpice care au urmat, proportia s-a accentuat. La Montreal, in 1976, erau 14 la suta, la Jocurile Olimpice de iarna de la Lake Placid (SUA) din 1980 erau 20 procente, iar la Sarajevo, in 1984, sportivii-spioni reprezentau aproximativ 25 la suta din delegatia RDG. Spitzer considera ca in cadrul asociatiilor sportive din RDG activau cam 3.000 de spioni STASI.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: