Posted by: remembering7 | August 20, 2009

Decizie CNSAS in cazul presedintelui “Bordului” ITBB


poplacean benjaminCNSAS a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca Doinel Octavian Beniamin Poplacean, presedintele Bordului de conducere al Institutului Teologic Baptist din Bucuresti, a colaborat cu Securitatea.

Actiunea CNSAS a fost introdusa in instanta in aprilie, dupa ce, anterior, Cultul Crestin Baptist din Romania – Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din Romania a solicitat verificarea lui Poplacean in baza Legii 187/1999.

Procesul a inceput, in iunie, la Curtea de Apel Bucuresti si va continua pe 22 septembrie.

Doinel Octavian Beniamin Poplacean a fost presedinte al Comunitatii Baptiste Sibiu in perioada 1989-1997 si vicepresedinte al Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania in perioada 1996 -2000.

De asemenea, este membru fondator si pastor al Bisericii Crestine Baptiste “Betania” din Sibiu, dupa cum se arata pe site-ul institutiei. Incepand cu 1991, este presedintele Bordului de conducere al Institutului Teologic Baptist din Bucuresti.

Din actiunea depusa de CNSAS rezulta ca Poplacean a fost recrutat in calitate de colaborator pe 6 august 1981, “pentru supravegherea informativa in cadrul cultului baptist din Sibiu”. La acea data a semnat angajamentul olograf, preluand numele conspirativ de colaborator “Octavian”.

In procesul recrutarii, Poplacean a furnizat informatii despre “cetatenii straini care viziteaza cultul baptist din Sibiu, precum si cu privire la pastorul baptist Teutsch Friederich, care in 1980 a ramas ilegal in RFG”. Colaborarea cu Securitatea a durat pana in 1989.

“Octavian” a declarat in angajamentul semnat cu Securitatea: “cunoscand ca apararea patriei este o indatorire a fiecarui cetatean, ma angajez de a colabora cu organele de Securitate”.

Doinel Octavian Beniamin Poplacean a furnizat note cu valoare operativa referitoare la activitatea mai multor emisari cultici din strainatate sau grupari baptiste care au vizitat comunitatea baptista din Sibiu, informatii privind starea de spirit in randul credinciosilor cu ocazia desfasurarii lucrarilor congresului baptist sau date despre profesorii si pastorii baptisti care aveau legaturi cu strainatatea.

“Dovada importantei paratului pentru organele de Securitate”, arata CNSAS, “este confirmata de recompensele primite sub forma unor aprobari de a calatori in strainatate, fiind de notorietate ca in timpul regimului comunist acest lucru era refuzat majoritatii romanilor”.

Unul din ofiterii de securitate a consemnat, intr-un raport din 1983, ca Poplacean poate pleca in strainatate deoarece “are o situatie materiala buna, se impaca foarte bine in familie, nu are rude in strainatate si nu are de gand sa ramana in alta tara”.

Articol aparut pe ziare.com


Responses

  1. Articolul a apărut, cu titlul deformat, pe ziare.com, dar sursa nu este ziare.com, ci NewsIn.

  2. Multumesc pentru precizare. Intrucat nu am acces platit pe NewsIn, nu pot verifica momentan articolul si titlul in original. Am mentionat in subsol sursa de unde am preluat informatia.

  3. Interesant e ca la alegerile din Biserica Baptista din 2007 Beniamin Poplacean a fost nevoit sa se retraga din cursa pentru un post de vicepresedinte intrucat nu isi depusese declaratia notariala relativ la necolaborarea cu Securitatea. (Sursa: http://patratosu.wordpress.com/2007/07/02/ce-s-a-intimplat-la-congres-parerea-mea/ )

  4. Probabil ca existau deja informatii despre colaborare. Oricum, un astfel de gest era normal sa dea de gandit.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: