Posted by: remembering7 | September 17, 2009

Dorin Dobrincu


D_Dobrincu_1(2)Într-o ţară care timp de aproape jumătate de veac a avut un regim comunist şi care de două decenii se chinuieşte să scape de urmările comunismului, studierea acestuia este nu doar necesară, ci şi obligatorie.

Chiar dacă mai avem nostalgici între cercetători, chiar dacă sunt încercări ceva mai subtile de a pune piedici în calea accesului la documente, toate acestea nu mai pot anula o realitate, aceea că există interes pentru istoria comunismului, acest domeniu câştigându-şi un loc legitim în câmpul cercetării istorice.

Cea mai mare parte a populaţiei actuale a României a trăit o perioadă mai lungă sau mai scurtă în comunism şi desigur că are amintiri de atunci. Însă este important de reţinut că acestea nu ţin de istorie ca domeniu de cunoaştere savantă, ci ţin de domeniul memoriei.

Aş folosi pluralul aici, pentru că avem de-a face cu memorii diverse, nu de puţine ori conflictuale. Una este memoria fostelor victime ale comunismului, a celor puţini care s-au opus regimului comunist, şi cu totul alta este memoria foştilor activişti comunişti, a securiştilor, în general a oamenilor regimului, care nu au fost puţini.

Iar între aceste extreme ale experienţei directe din comunism se află experienţa majorităţii populaţiei, care nu a fost nici victimă, nici călău, ci s-a situat în zona gri, a celor care nu şi-au pus prea multe întrebări, care nu au contestat sistemul, care au încercat să se adapteze, să supravieţuiască, eventual să avanseze social.

Istoria comunismului presupune luarea în considerare a memoriei comunismului, înţelegerea şi explicarea acesteia, dar presupune mai ales cercetarea şi oferirea de explicaţii probate documentar asupra unei perioade lungi şi complexe din istoria noastră recentă.

Dorin Dobrincu este directorul Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului şi fondator al masteratului in istoria comunismului, precum si Directorul Arhivelor Nationale. (preluat de pe adevarul.ro)

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: