Posted by: remembering7 | October 22, 2009

Milan Kundera – redivivus


milan_kunderaDaca la noi CNSAS-ul ridica acreditarea celor ce ar avea curajul sa publice informatii sau documente din dosarele oamenilor cu renume, cercetătorii cehi au descoperit si publicat noi documente despre scriitorul Milan Kundera si activitatile lui de informator.

Din probele initiale reiesea ca in 1950, Kundera l-a turnat autorităţilor pe Miroslav Dvoracek, fost disident fugit din fosta Cehoslovacie în Statele Unite şi reîntors ilegal.

Pedeapsa cu moartea pentru Dvoracek a fost comutata in sentinţa de 14 ani de închisoare. Noile documente dovedesc faptul ca activitatea de poliţie politică a scriitorului a fost mai extinsa.

În 1952, Jaroslav Jerman, adjunctul ministrului de interne la acea vreme, a lecturat despre cazuri “speciale” printre care si cel al lui Milan Kundera. Un document descoperit recent contine textul respectiv, în care era menţionat numele lui Kundera în legătură cu un denunţ al unui „agent duşman”, cu doi ani înainte. Incidentul a fost uitat atunci, fiind considerat o încercare de discreditare a scriitorului.

Istoricul Petr Koura precizeaza ca transcrierea acelei prezentari elimina suspiciunea ca documentele ar fi fost fabricate pentru discreditarea lui Kundera. Din nou interesant este faptul ca Milan Kundera nu doreste sa comenteze.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: