Posted by: remembering7 | November 7, 2009

Herta Müller si Securitatea


HERTA_~1La ceremonia de inmanare a premiului pentru drepturile omului, „Franz-Werfel”, Herta Müller a reamintit un episod controversat in care a fost implicata in anul 1989, si care a framantat-o timp de 20 de ani. Fusese invitata sa participe impreuna cu sotul ei la un forum in cadrul bisericii Evanghelice din Germania. Invitatia fost insa retrasa pe motivul ca cei doi ar fi catolici. Herta Müller detine o transcriere a unei inregistrari telefonice care demonstreaza ca retragerea invitatiei s-a facut sub presiunea regimului comunist de la Bucuresti, prin intermediul bisericii Evanghelice din Sibiu. In plus, Herta Müller ridica problema colaborarii bisericii Evanghelice din Romania, in ansamblu, cu Securitatea. I se pare ciudat ca pana la aceasta ora doar prelati din biserica ortodoxa au fost deconspirati. Problema ridicata de presa germana si de biserica Evanghelica este sursa inregistrarii telefonice: Securitatea. Evangelisch.de comenteaza: „Picant este faptul că Müller a primit copia convorbirii telefonice de atunci de la cineva din rândurile Securităţii. Aşadar, ea îşi susţine acuzaţia folosindu-se de aceleaşi surse a căror victimă a fost ea însăşi cândva”.

Herta Müller descrie intr-un episod din romanul “The Passport” (titlul in limba engleza) cum etnicii svabi trebuiau sa plateasca “tribut” pentru obtinerea pasaportului de plecare definitiva din Romania. Ea aminteste ca preotul evanghelic cerea tinerelor sa treaca pe la el pentru a obtine “certificatul” de membru cu care sa faca dovada apartenentei lor religioase la sosirea in Germania. Iar acest certificat se obtinea doar in urma unor favoruri sexuale, aidoma celor de la Militie si Securitate. Fictiune sau realitate?


Responses

  1. Ficțiunea sau realitatea nu mai contează. Picanteria este mult mai importantă. Mă întreb cum proceda personajul cu băieții care se prezentau pentru “zertificate”? Ceea ce mi se pare însă și mai picant este faptul că Herta a călătorit în Germania fără să aibă angajament de colaborare. Asta cum o mai fi? Nu se potrivește cu obișnuitele clișee din cărți, studii și cercetări sistematice. Viața nu intră totdeauna în tipare, iar patul lui Procust nu este absolut obligatoriu. Nu-i așa?

  2. Nu este asa. Herta Müller era deja in Germania, emigrase, la data cand se petreceau cele de mai sus. Invitatia i-a fost retrasa desi ea era refugiat de cativa ani in Germania. Guvernul roman era preocupat ca refugiatii romani sa nu ii strice “imaginea”. Iar lectura romanului cu pricina denota clar istoria unei plecari definitive din Romania, nicidecum o calatorie temporara la conferinte sau prieteni. In disperare, sa nu cautam sa distorsionam realitatea.

  3. Îmi mențin poziția că Herta Muller a călătorit în Germania și s-a întors în România, înainte de a cere să emigreze. Cât despre faptul că nu a colaborat cu securitatea, cred că suntem de acord că NU.

  4. Sunteti amabil sa ne oferiti si surse in sprijinul afirmatiei ca Herta a calatorit in Germania inainte de emigrare? Nici una din sursele consultate de mine nu mentioneaza o astfel de posibilitate.

  5. Am verificat mai bine memoria recentă. Am urmărit un interviu cu Herta Muller la TVR cu traducătoarea operelor sale și care face emisiuni culturale la TVR. Herta a spus foarte clar că i-au dat drumul în Germania, ea a vorbit la fel de liberă despre abuzurile din țară și apoi s-a întors. Foarte mulți au fost mirați de întoarcerea ei. Aceasta se întâmpla înainte de a cere să plece definitiv din țară. Voi continua să caut exact datele materialului la care fac referire.

  6. Am identificat un document de la CNSAS în care este rezolvată dilema călătoriilor Hertei Muller în Germania Federală înainte de a pleca definitiv din România. Am postat pe blogul meu un articol pe acestă temă.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: