Posted by: remembering7 | November 30, 2009

Cazul V – 17


Anii ’70 par sa fie productivi in relatia dintre informator si Securitate. O serie de documente indica atat informari catre Securitate cat si o oarecare opozitie fata de aceasta, in notele informative ale altora. Informatorul duce o anumita politica, posibil fara sa realizeze ca este verificat incrucisat.

O copie a unei note dată de informatorul “Dragomir” lui I. Ştefan la casa “Lipscani” (01.10.1973) face referire la cartea scrisă de Enache Marin şi alte traduceri ridicate de Securitate. “Dragomir” are informatii directe din documentele Comitetului Conferintei Bucuresti, sau este membru in acest comitet.

“In sedinta Comitetului Conferintei Bucuresti AZS, tinuta la 19.09. a.c., s-a adus la cunostinta ca pastorul Enache Marin, salariatul Conf Bucuresti, a scris o lucrare, in forma de carte, cu titlul “Comuniunea cu Dumnezeu,” pe care a multiplicat-o la masina sa proprie de scris, in 6 exemplare, si a dat cate un exemplar la Comitetele Comunitatilor pe care le are in grija sa. De asemenea, a mai multiplicat la masina de scris, in 4 exemplare, o traducere “Pregatirea pentru criza finala,” pe care le-a legat in forma de carte. Aceasta traducere a luat-o de la salariatul Conferintei, Baicu Leonida, care este meserias. Pastorul Enache M. a fost audiat in Comitet si a recunsocut lucrarile pe care le-a facut. S-a mai afirmat in Comitet ca aceste materiale au fost ridicate de catre Organele Securitatii din Alexandria, iar pe ziua de 17 Sept. a.c. pastorul Enache a fost chestionat de Organele Securitatii. S-a mai precizat ca Organele de Stat au mai ridicat din comuna Putineiu o alta traducere intitulata “Documentar VI.” In legatura cu aceasta lucrare “Documentar,” pastorul a declarat in Comitet ca nu are nici o contributie la ea. Comitetul Conferintei a numit o comisie compusa din […] si consilierul M. Popa care sa cerceteze si sa intocmeasca un raport scris. In baza hotararii Comisia a luat declaratii de la pastorul M. Enache, cum si Comitetelor Comunitatilor din districtul pastorului. In declaratia data privind lucrarea “Documentar VI” se spune: “Stiu de la membri Comunitatii Putineiu ca Organele de Stat au ridicat aceasta traducere de la numitul Caraveteanu Ignat, cu domiciliul in Poarta-Alba, jud. Constanta, membru al Comunitatii Valea-Seaca, jud Constanta.

Cand […] a citit cele declarate privind “Documentar VI,” a spus pastorului Enache: “Astea nu trebuia sa declari, ne incurca.” Iar consilierul M. Popa i-a spus ca “pastorul a declarat ce stie.”

Pe ziua de 26 Sept. a.c. […] a spus consilierului M. Popa: “Frate Popa, m-am gandit foarte mult la implicatiile . . . privind lucrarea ‘Documentar 6 sau 4.’ Asa ca va rog sa ne intelegem amandoi si daca sunteti de acord, sa scoatem din dosar aceasta declaratie, s-o dam inapoi lui Enache. Daca lasam aceasta declaratie in dosar, atunci suntem obligati sa extindem cercetarile. Si aceasta nu ne convine pentru ca “Documentar 4 sau 6” e tradus din englezeste de cei de la Uniune, fie de fratele Doroftei, Artinian, Alexe, sau Popa Dumitru. Cat priveste traducerea din franceza “Pregatirea pentru criza finala,” nu o sa iasa nimic, pentru ca din cele ce ne va declara Baicu, se vor infunda cercetarile,” fara sa precizeze in ce fel. La propunerea lui […], M. Popa i-a raspuns ca din moment ce Enache ne-a declarat in scris cele stiute de el, nu ne ramane decat sa mergem la Valea Seaca si sa vedem acela de unde are acele traduceri.

Sursa precizeaza ca, Comunitatea Valea-Seaca face parte din districtul de care raspunde pastorul Burtescu Gheorghe, cu domiciliul in Constanta, in cladirea fostei biserici din Viile Noi. Pastorul Gh. Burtescu este foarte bun prieten cu […] cat si cu pastorul Alexe Constantin.

In legatura cu traducerea “Documentar” sursa, la timpul potrivit, v-a informat ca aceasta lucrare a fost vazuta de dl. C. Alexe inca de pe cand era Consilier la Uniune, ca dl. Artinian a fost vazut traducand din revistele englezesti, iar sotia d-lui C. Alexe le-a scris la masina, fiind legate in forma de carte destul de voluminoasa.

Semnat: Dragomir, 01.10.1973

Nota ofiter: Copie de pe nota se va inainta pentru documentare la I. J. Teleorman. Copie se va pune la dosarele lui […] si dosarul de problema. Informatorul a fost dirijat sa clarifice problema aparitiei manualului “Documentar” si a efectului difuzarii lor. Semnat: indescifrabil.

Update: O alta nota informativa data de “Dragomir” mentioneaza declaratiile care i se iau lui Baicu Leonida precum si lui Caraveteanu de la Constanta.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: