Posted by: remembering7 | December 20, 2009

Info


In urma primei emisiuni pe oamenisiperspective.com am primit cateva solicitari pentru informatii legate de identificarea propriului dosar la CNSAS.

Adresa CNSAS-ului este str. Matei Basarab 55-57, o cladire inalta, galbena, vis-a-vis de Primaria sectorului 3, Bucuresti. In caz ca nu locuiti in Bucuresti, puteţi completa un formular descărcat de pe site-ul instituţiei (www.cnsas.ro), pe care va trebui sa il semnati de mana (nu se admite semnatura electronica), sa il scanati şi sa il trimiteti prin email la office@cnsas.ro, anexând si o copie (scanată) a actului de identitate. Documentele pot fi trimise şi prin poşta clasică.

Dacă doriţi să împuterniciţi o persoană care să vadă dosarul şi să realizeze cόpii, în numele dvs., trebuie să faceţi o procură specială, la notariat. Dupa primirea documentelor aveti dreptul sa cereti deconspirarea informatorilor ale caror note se afla in dosarul dumneavoastra. Daca deconspirarea este reusita, numele vor fi publicate in Monitorul Oficial.

Mai jos aveti un raspuns tipic de la CNSAS:

In temeiul art. 1 alin. 3 coroborat cu art. 1 alin. 9 din O.U.G. nr. 24/2008 aprobata cu modificari si completari de Legea nr. 293/2008 puteti solicita, in numele mamei dumneavoastra, accesul la dosarul acesteia. Cererea, in care trebuie sa mentionati calitatea de imputernicit, trebuie sa fie semnata de mana de catre dumneavoastra. La cerere este necesar sa atasati copia actului dumneavoastra de identitate valabil, precum si copia actului de identitate valabil al mamei/certificatul de deces. Toate acestea le puteti trimite prin e-mail (scanate) sau pe adresa noastra postala: str. Matei Basarab nr. 55-57, sectorul 3, Bucuresti, cod postal 030671.

Dupa primirea cererii insotita de actele necesare, CNSAS va demara verificarile legale la fostii detinatori de fond arhivistic provenit de la securitate – Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe si Serviciul Istoric al Armatei – dat fiind faptul ca aceste institutii detin o evidenta elaborata a dosarelor intocmite de securitate. De asemenea, vom efectua verificari si in evidenta dosarelor preluate in arhiva C.N.S.A.S.

Daca, in urma acestor verificari, vor fi identificate dosare/documente intocmite de securitate pe numele mamei dumneavoastra, veti fi invitat la sediul CNSAS sa le vedeti. Va vom informa, de asemenea, si in cazul unui raspuns negativ. Rapiditatea cu care veti primi un raspuns din partea CNSAS la aceasta cerere depinde, in mare masura, de rapiditatea cu care raspund institutiile sus mentionate.

Cu ocazia consultarii eventualului dosar puteti solicita, contra cost, copii certificate ale documentelor din dosar pe care le veti considera importante. Taxa pentru copii este singura taxa care se percepe de catre institutia noastra si este de 20 bani/pagina. Din pacate, expedierea copiilor prin posta obisnuita sau prin cea electronica nu este posibila. Suma de plata poate fi achitata la casieria CNSAS in momentul ridicarii copiilor.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: