Posted by: remembering7 | December 22, 2009

Cazul V – 23


In dosarul cazului V exista cateva note informative date de altii, in care este mentionat si personajul. Nu le voi reda in intregime intrucat nu au relevanta directa cu subiectul. De exemplu “Iulian” da o notă (16.02.1975) despre relaţiile de rudenie ale lui (…), mentionandu-i cumnatul, si cativa veri, din care doi sunt pastori. “Iulian” sugerează cu privire la (…) că unii pleacă iar alţii care nu ar merita ajung în locul lor in funcţii.

“Stavrescu” dă si el o notă (28.02.1975) in care isi exprimă nemulţumirea că i s-a dat doar calificativ de “bine” de către (…) dar la favoriţii lui le-a dat “foarte bine”. Din cate se pare “Stavrescu” este si el pastor sau angajat al conferintei. Doar o zi mai tarziu (01.03.1975) acelasi “Stavrescu” se simte indemnat sa mai scrie o notă explicand detaliat cum a decurs acordarea de “calificative”. Mentioneaza ca (…) “face parte prin alianta din familia (…) care, intr-o masura apreciabila s-au hotarat sa renunte la Patria in care s-au nascut si care i-a hranit si care le-a dat posibilitatea sa invete carte. . . . Acesta este neamul lui (…) si nu este exclus ca (…) sa-i traga pe toti dupa el. (…) a ajutat, constient, pe (…) dandu-i acestuia multe zile in sir, liber, in care timp acesta pleca in Transilvania cu motocicleta (acum are Trabant). Pentru acesta, (…) are o mare simpatie si-i face favoruri. (…), in cazul publicarii articolului cu chestia de la (…), a ordonat sursei să-i scrie la masina circa 15-18 exemplare raspuns la articolul aparut pe care le-a impartit diferitilor angajati. Si in plus, cu un spirit de demon zi de zi indemna pe sursă să facă o intampinare la Scanteia Tineretului si sa ceară audientă in legatură cu articolul apărut, spunand că ar face el aceasta, dar nu prea merge pentru că face parte din familia (…) din (…). Cu acea ocazie (…) spunea peste tot: ‘numai minciuni s-au spus . . .’ (…) a luat sub obladuirea lui pe (…) dupa ce a plecat de la (…), aducandu-l la biroul secretariatului. Aici, (…) a invatat limba engleza, pentru ca (…) ii facea timp liber. Cand avea mai mult de lucru atunci obliga pe sursă să le facă lucrul lor. Cu toate aceste deficiente, (…) a propus ca (…) să aibă aprecierea si calificativul de “foarte bine”, acelasi calificativ si apreciere a obtinut-o si (…) la propunerea aceluias (…).”

In continuare “Stavrescu” il diabolizeaza pe (…) pentru ca raporteaza la Departamentul cultelor diverse situatii minore pentru a-si acoperi “abaterile”. “De exemplu: el in fiecare dimineată, in timp ce salariatii sunt la serviciu, pleacă cu nepotul să-l ducă la grădinita germană, la Piata Romană, cam o oră si jumătate. La fel face si la pranz, la ora 14 (…) ia masa in familie, in timp ce altora nu permite nici o abatere, chiar o lipsa de 5-10 minute. El vrea ca lui să i se raporteze totul absolut. Vrea să stie el orice miscare. . . . (…) nu are televizor; el urmează sfatul lui Demetrescu si anume să nu aducă teatrul in casă.”

După ce il declară “bolnav” pe (…), “Stavrescu” mentionează că “de multe ori vara, in timpul serviciului, iese pe balcon si face plajă (ne sfidează pe toti)”.

“(…) nu este bine văzut nici de inspectorul Dept Cultelor Dinu din Pitesti care stie ca (…) trece cu vederea unele cazuri de reformism. Cand are ocazia să plece in delegatie, sau cand vine cineva la sediu, (…) vrea să se arate habotnic chiar, pentru a-si crea un nume bun printre pastori; vrea să arate că el tine la principii cu orice risc. Asemenea fapt s-a petrecut intr-o sedintă cu toti angajatii Cultului, de fată fiind si 3 persoane din Departamentul cultelor, cu ocazia discutării desfiintării orei de pregătire a candidatilor pentru botez. Singurul care a făcut notă discordantă a fost (…) si aceasta că el n-a fost consultat. Dar unii pastori vorbeau despre (…) ca el este singurul care tine la principii.”

O luna mai tarziu (03.04.1975) “Dragomir” da o notă la casa “Traian” in care face referire la acelaşi eveniment când (…) a vrut să impună pe cei doi apropiati ai lui, şi i-a spus pastorului Strâmbu că dacă se opune face militărie cu el. Nota ofiţerului este concluzivă: “Este prevăzut ca la viitoarele alegeri la conferintă (…) să nu mai fie ales secretar”.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: