Posted by: remembering7 | December 24, 2009

Cazul V – 25


Intrucat se apropie alegerile se intetesc si negocierile. O notă dată de “Davidescu” locotenentului Pavel Bujor la casa “Rosetti” (07.04.1975) scoate in evidentă “dansul” dintre diverse persoane din administratie, si dintre administratie si autorităti. In cazul V reiese faptul că era sustinut de Departament, in ciuda deciziei de inlocuire luată de Securitate. Uluitoare este declaratia lui Nenciu de la final.

“Azi, două Aprilie a.c. dl. (…) a chemat pe (…) la dansul in birou si i-a spus: “Departamentul imi cere propuneri cu privire la personalul de conducere la Conferinte si apoi la Uniune. Dănetiu nu mai poate ramane. Ce ziceti despre (…)?”

In discutia care am avut-o impreună s-a stabilit că (…) nu poate fi promovat la functia de preşedinte din cauza temperamentului său irascibil. Nu se poate colabora cu dansul, pentru că se ceartă mereu şi se ceartă cu oricine.

Dl. (…) a spus: “Si cu toate acestea sunt unii care spun că dansul ar trebui să fie. Dar cum să fie dacă nu se poate colabora cu el?” Cred ca a făcut aluzie la unii din Departament, care, oarecum, pare că il sustin.

Cu privire la Artinian a spus: In caz că nu veti putea pleca asa cum se plănuieste, deci in caz că nu puteti pleca, ati fi dispus să rămaneti mai departe la Uniune in calitate de consilier, si să colaborăm? Artinian i-a dat asigurarea că, in caz că nu va pleca, va colabora cu toată sinceritatea asa cum a făcut si pană acum. Dl. (…) a rămas foarte multumit.

A adus vorba despre Iancu Gheorghe, care cere reabilitarea lui in calitatea pe care a avut-o de pastor. Artinian i-a spus că deoarece nu s-au dovedit fapte care să-l descalifice, i se poate recunoaste calitatea de pastor si să i se dea un district pentru păstorire.

Tot cu ocazia aceea dl. (…) i-a spus că a reuşit ca pe Timiş Alexandru de la Cluj să-l asigure ca secretar al Conferintei la adunarea electivă ce se va tine.

In legătură cu Sibiul, a spus că Constantinescu Alexandru va trebui să fie schimbat din functia de preşedinte. Si este foarte regretabil că lui Pălăşan Aurel i-a fugit soţia in Austria fiind unguroaică si nemtoaică. Dacă nu i se intampla dezastrul acesta familiar (sic!), Pălăşan Aurel ar fi putut foarte bine să fie promovat la functia de preşedinte al Conferintei Sibiu.

A mai spus că şi la Bacău trebuie schimbat Chiorăscu Costache. In locul lui ar fi putut rămâne secretarul, Niţă Neacşu, dar inspectorii teritoriali ai Departamentului nu prea il cunosc pentru că nu a ţinut legătura cu organele statului.

Zilele trecute, dl. vicepreşedinte al Departamentului, Nenciu, i-a chemat pe Popa Dumitru şi Pârvan Marin şi au discutat mai multe probleme in legătură cu cultul: constructii, reparatii, si alte probleme curente. Intre altele a spus despre cult: „Vă spun cu bucurie că cultul dvs este singurul cult cu care nu avem nici greutăţi şi nici necazuri cum avem cu celelalte culte din ţară. Aşa că vă felicităm pentru disciplina care este în cultul dvs.”

Nota ofiterului: Persoanele din notă sunt in atentia I.M.B. Securitate, cate un exemplar se va pune la dosarele celor in cauză. I s-a indicat informatorului să ne tină la curent si cu alte aspecte din activitatea celor mentionati cat si faptul dacă cu ocazia alegerilor fac unele comentarii la adresa organelor de stat.

Advertisements

Responses

  1. Raman inca o data ingrozit de nivelul de control la care se ajunsese. Si era 1975… Cine stie pana unde se ajunsese in 1988?
    Chiar daca nu toate “predictiile” din aceasta nota au fost puse in practica, realitatea de dupa alegerile vizate a aratat ca evolutia a fost in principal cea enuntata.

  2. Se pare ca aceea a fost perioada de varf. Ulterior, in anii ’80, se inregistreaza cazuri de “nesupunere” fata de statul comunist, atat in ce priveste constructiile de biserici, cat si in ce priveste alegerile la Conferinte/Uniune. Cazul relatat in emisiune, in care adunarea generala nu voteaza candidatul propus de Departament, este doar una din situatii. Insa si in timpurile recente, dupa aproape 19-20 de ani de ne(o)comunism se cunosc cazuri in care adunarea generala nu a reusit sa voteze presedintele pana spre miezul noptii 😉


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: