Posted by: remembering7 | January 6, 2010

Dan Berindei – 2


Mirela Corlatan publica pe evz.ro detalii despre colaborarea academicianului Dan Berindei cu Securitatea. Retinut, la inceput, in legatura cu rapoartele scrise pentru a nu ajunge in mainile celor turnati, acesta a ajuns in final sa dea informatii mai multe decat i se cereau, benevol. La inceput dactilografiate, ulterior cu propriul scris. Semnate cu nume de cod, dar si olograf.

“Pe stradă, în case conspirative sau în maşina personală, istoricul se întâlnea cu ofiţerii, la 10 sau 14 zile, pentru a le preda cu punctualitate rodul muncii sale. Prin 1965, căpătase atâta încredere încât scria de mână toate rapoartele şi îşi folosea chiar familia – în speţă pe mama sa, Dina Balş – ca sursă pentru informările sale despre diverşi cunoscuţi.”

Mirela Corlatan indica faptul ca intre afirmatiile academicianului si dosar exista neconcordante. Adica notele “inofensive” date despre fiul sau fugit din tara, note pe care nu le neaga, nu se regasesc in dosare. Concluzia este fireasca: din dosare lipsesc documente. Surprinzator, insa, este faptul ca academicianul primeste “nota de buna purtare” din partea CNSAS, si un certificat pe care il poate flutura asemenea altora in aceeasi situatie.

Serban Radulescu-Zoner precizeaza ca Dan Berindei era credincios pozitiilor cuplului Ceausescu in sedinte, luand chiar cuvantul si sprijinind deciziile aberante.

Intrebarea finala este mai mult decat actuala: “Care sunt mecanismele lăuntrice care l-au făcut să cedeze, deşi acasă îl aştepta o soţie fostă deţinut politic şi o fiică născută şi crescută până la 11 luni în închisoare?” Adica, nu este suficient sa ai pe cineva in familie care a suferit in inchisoare sau a fost batut, maltratat de comunisti si Securitate, ca garantie ca nu ai fost informator. Si nici nu este necesar sa dai note scrise sau dactilografiate, semnate cu mana ta, pentru a fi in realitate informator. Iar daca academicianul Dan Berindei a putut primi un astfel de certificat de necolaborare in urma recunoasterii ca a dat, totusi, note informative iar o parte din ele exista, inclusiv un angajament (o fi fost scris si semnat de el insusi?), nu poate fi decat o veste buna pentru cei ce s-ar putea identifica cu cazul acestuia. Vivat “Nufarul”!

Advertisements

Responses

  1. Am lansat blogul Max Lucado Romania. http://maxlucadoromania.wordpress.com/. Articole in limba romana, devotionale zilnice, saptamanale, video si in curand multe altele. Dumnezeu sa va binecuvanteze!
    Echipa Max Lucado Romania.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: