Posted by: remembering7 | February 27, 2010

Cazul V – 32


Personajul V scrie o scrisoare către comitetul Conferintei (13.10.1976) pe teritoriul careia functioneaza ca pastor, dupa ce nu a mai fost ales la Conferinta. Se considera nedreptatit, acuzat pe nedrept. Scrisoarea nu este adresata Securitatii, dar ajunge in dosar, fara specificarea daca a fost inaintata de catre informator, a fost interceptata de Securitate, sau a fost predata de un alt informator din noul comitet al Conferintei. Scrisoarea este dactilografiata, dar completarile facute de Securitate sunt scrise peste adresarea initiala si numele in clar al pastorului, ceea ce denota faptul ca documentul nu era o nota informativa.

“Catre Comitetul Conferintei (…),

La inceputul acestui an, in numele conducerii Cultului, prin insinuari, minciuni si metode perfide, s-a ajuns la niste hotarari – privind conduita mea – pe care, desi presedintele D. P. – in fata comitetului Uniunii si a comitetului Conferintei (…) – le-a declarat neincheiate, le pastreaza lipsite de confruntarea ce am cerut – din lasitate, de frica adevarului – ca si cand m-ar caracteriza etichetarea ce au incercat sa imi faca.

Acum se incearca acelasi lucru prin prezbiterul comunitatii (…) care colabora cu “Bucurestiul” si nu cu pastorul lui iar secretarul conferintei (…) care a avut o contributie majora in plasmuirea hotararilor amintite, etaleaza aceeasi practica.

Conducerea Cultului:
– n-a pus prezbiterul (…) de fata cu pastorul, desi locuia in sediu
– n-a dat urmare cererilor mele scrise din 21 Iunie si 30 Aug ’76 (nici n-a stat de vorba cumine, desi aratam fapte grave – s-au tras concluzii din relatarea fr. presbiter … si a altora)
– nu mi-a spus nimic despre inscrisul trimis de prezbiterul (…) in numele altora – pe care i-a determinat sa semneze prin instigare personala si minciuna si asa s-a inceput de catre fr. (…) sedinta comitetului comunitatii (…) asezandu-ma pe scaunul acuzarii si dand liber, cerandu-le sa declare contra mea.

Fr. (…) a declarat in prezenta comitetului ca-i asculta – fara a fi intrerupti – ca apoi ma va asculta, si ca-si va face raportul pe baza concluziilor sale. (Pentru asa ceva, lipsind confruntarea declaratiilor, nici nu era necesara adunarea partilor)

L-am contrazis pe fr. (…), si reafirm ca nu conteaza parerea sa, ci probarea afirmatiilor partilor si am probat cum o afirmatie unanima a comitetului a fost contrazisa de o alta afirmatie unanima a aceluias comitet – in urma datelor ajutatoare ce am dat prin membrii comitetului respectiv. Apoi, daca tot comitetul ar prezenta unitar datele prin care incearca sa scuze fapta lor comuna:
– implicarea, de regula, a membrilor, in problemele de comitet
– denaturarea adevarului
– instigarea membrilor la aversiune siscandal public in Sabat, in adunare
– impunerea nestiintei lor in randuielile cultice
– suspiciuni, judecarea intentiilor
nu inseamna ca eu raman in minoritate, pentru ca fapta ramane asa cum a fost facuta, golasa, fara o justificare ori alta. Nimeni nu are dreptul sa judece intentiile altuia.

Fr. (…) a ascultat aproape 4 ore membrii comitetului, cautand adeziunea lor cu prima declaratie a prezbiterului (…), care (…) n-a avut nimic de spus despre tulburarea publica ce a initiat si condus. Pentru mine n-a mai ramas timp sa vorbesc.

Fr. (…) nu i-a ajuns timp sa audieze si pe membrii comunitatii pe care – a declarat in comitet – ca-i va anunta in adunare publica (Adica fr. … a cautat stimularea credinciosilor contra pastorului si nu lamurirea celor intamplate, infaptuite tocmai de acesti indemnati sa declare contra mea). . . . ”

Scrisoarea se intinde pe mai multe pagini in care se repeta, practic, acuzatiile de mai sus. Fraza de incheiere este tipica pentru personajul V:

“Prin acestea, n-am dat raspuns spuselor comitetului comunitatii.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: