Posted by: remembering7 | March 16, 2010

Rolul informatorului chinez in armonia societatii


Tovarăşul Liu Xingchen, adjunct al şefului poliţiei din districtul Kailu, Mongolia Interioară, informeaza agentia Xinhua ca in regiunea sa exista 12.093 de informatori civili la o populatie de 400.000 de persoane. El precizeaza ca rolul informatorilor este de a pastra armonia si stabilitatea societatii chineze prin eliminarea elementelor “dizarmonioase”. Fiecare politist trebuie sa recruteze 20 de informatori cel putin. Ei trebuie sa caute informatii despre “opinia publica” si “echilibrul social” precum si conflictele şi problemele ce ar putea determina populaţia să înainteze petiţii către administraţiile superioare. Cand o astfel de informatie este interceptata, sunt trimise echipe de politisti care sa descurajeze protestul oficial si public, chiar prin interventia in forta. Este mai importanta imaginea decat cauza reala a protestului. Raportat la populatia Chinei, procentul ajunge la 3%. In RDG, informatorii STASI ajungeau la 2,5%. In Romania informatorii recrutati de Securitate ajunsesera la aprox. 800.000, desi in arhiva CNSAS exista doar dosarele a aprox. 500.000 de informatori.

Advertisements

Responses

  1. Dacă în România procentul de informatori era de 2,7% din populație, iar pastorii noștrii atingeau 80%, putem presupune cât de mare era gradul de încredere al serviciilor în munca informativă a slujitorilor altarului.

  2. Un prieten comun imi relateaza ca “Pe cand lucram la radio am avut un invitat (non-SDA) care a fost parte din sistem timp de multi ani. Inainte de emisiune am vorbit cu el aproape o ora – mi-a spus clar ca 90% dintre pastori si preoti au semnat angajamente pentru Securitate, foarte multi fiind turnatori zelosi si cu “temele la zi”… Unii prinsi de sistem, au fost totusi mai inteligenti, furnizand date si informatii generale, fara a periclita liberatea sau cariera celor din jur. . .” Se pare ca unora le vine greu sa creada intr-un procent asa de ridicat. Eu am incercat sa fiu conservator, cu doar 80%, dar iata ca Securitatea avanseaza cifre mai mari.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: