Posted by: remembering7 | March 20, 2010

Securitatea, mai tare decât STASI – L’Express


Amploarea supravegherii de catre Securitate in Romania a fost mai mare decat in cazul STASI, relatează L’Express.

In urma fugii generalului Ioan Mihai Pacepa în Statele Unite, în august 1978, Nicolae Cauşescu a început să suspecteze pe toată lumea din jurul lui.

“În anii ’80, s-a inventat o nouă categorie de persoane de supravegheat, împingând absurdul la limitele sale, şi anume cea a «persoanelor fără antecedente». Toată lumea putea face parte din această categorie, de suspect prin definiţie. Nu făceai nimic, nimeni nu ştia nimic despre tine, dar puteai fi supravegheat”, a declarat Germina Nagâţ, şef al Direcţiei de investigaţii din cadrul CNSAS.

Spre deosebire de alte ţări, România nu are o lege a “lustraţiei”, în parte pentru că adoptarea unei asemenea legi în 2009 ar fi “prea târzie”, iar numărul membrilor fostului Partid Comunist Român fiind prea mare, ar fi imposibilă o concediere a trei milioane de persoane, a declarat Nagâţ.

În opinia ei, este necesară “doar lustrarea persoanelor care au comis încălcări ale drepturilor omului şi drepturilor civice”.

Din 1999 şi până în prezent, 10.000 de români şi-au consultat dosarele, cărora le-au fost transmise peste un milion de pagini, a declarat Nagâţ, care a estimat că există aproximativ 500.000 de dosare de recrutare a unor informatori.

Ea a apreciat că acest număr nu corespunde “neapărat” numărului real al informatorilor, având în vedere că românii continuă să nu aibă acces la arhivele fostului Partid Comunist, în care au existat numeroşi colaboratori, dar fără dosar la Securitate. “Un informator putea supraveghea zece persoane”, a mai precizat reprezentanta CNSAS.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: