Posted by: remembering7 | April 14, 2010

Raspuns posesorului dosarului “Basarab” – 3


O alta problema este cea a memoriei selective de care dati dovada.

In „excedent de preteni” (31 Aug 2009) raspundeati unui admirator: “Nu știm prea bine cine suntem dacă nu ținem minte cine am fost.” Rosteati un mare adevar. Problema cea mai mare este lipsa memoriei. Sau, alteori, memoria selectiva. Ce se intampla cand memoria este singurul reper pentru a stabili cine ati fost? Si daca memoria este suprimata voit de purtatorul ei pentru ca amintirile sunt incomode? Iata ca este posibil si asa ceva: “Ceea ce mă face să mă simt foarte neconfortabil este exact această filieră comună în care mă aflu. Deocamdată nu este nimic deosebit în demersul meu față de alte demersuri cu final nefericit.”

Iata ce declarati in „probleme” (4 Sept 2009): “Amintirile sunt bune, sunt foarte bune. Te ajută să te înțelegi cine ești. Acest lucru încerc să-l fac eu aici, să înțeleg cine sunt.” Iar ulterior precizati: “Deocamdată eu trebuie să mă conving pe mine despre ceea ce am fost și sunt. Acesta este raționamentul existenței acestui blog.” Sa intelegem ca memoria va joaca feste? Atunci nici un detaliu din ceea ce afirmati nu este credibil. Daca memoria este clara, de ce este nevoie sa va convingeti cine ati fost si cine sunteti? Iar daca memoria joaca feste, nu ne raman decat documentele care sa stabileasca ceea ce Alzheimer-ul a sters.

Iata o alta declaratie: “Am semnat o declarație în două exemplare, pe proprie răspundere, de necolaborare. Eram convins că nu am fost colaborator. Deocamdată sunt încă în confuzie, dar se pare că nu am fost informator. Acesta este rostul acestui blog, de a-mi reface identitatea.” Regret ca trebuie sa va spun, dar identitatea nu se reface. Ea este. In plus, imi vine greu sa cred ca nu va aduceti aminte exact ce s-a intamplat. Cand este vorba de actele de “eroism” si “vitejie” impotriva sistemului va aduceti aminte in detaliu, chiar si trairile sufletesti. Cand vine, insa, vorba de posibila colaborare cu securitatea, subit amintirile dispar. Chiar si atunci cand sunteti intrebat concret in legatura cu anumite documente, invocati amnezia. Cazul declaratiei date la intoarcerea dintr-una din calatoriile in afara tarii este evident. Iar atunci cand ati avut nevoie de documente pentru expertiza grafologica ati gasit, insa cand sunteti intrebat de alte documente din arhive, ele sunt lipsa. Mai sa fie! I-am intrebat si eu pe cei in masura sa stie si care au avut acces la arhiva de la Bacau care este realitatea. Raspunsul: arhiva conferintei Bacau este cea mai bogata si mai organizata dintre toate conferintele. Am inteles. Memoria selectiva este de vina. Trebuie doar descoperit cine este “selectorul”.

Aceste raspunsuri sunt tipice pentru cei care au fost deconspirati in mass-media (de ex. preotii ortodocsi, sau fotbalistul Gica Popescu, pe care mi-l dadeati de model), memoria “jucandu-le feste”. Si acuzand pe cei ce scot la iveala informatiile, nu pe cei care le-au creat sau inregistrat. Si nici pe cei care le-au facut posibile.

Tot dumneavoastra spuneati: “Eu nu mă consider nevinovat de comunism, dimpotrivă.” No comment.

Prefer sa va las pe dumneavoastra sa faceti o marturisire: “Să fie oare memoria mea atât de perversă, sau tocită încât să nu-mi pot aduce aminte scena recrutării, sau numele conspirativ? Să fi uitat oare cu desăvârșire întâlnirile conspirative și notele informative care mă acuză? Sper că lucrurile să poată fi clarificate curând, dar până atunci comportamentul meu nu pare să fie diferit de al celor care au colaborat cu adevărat.” Trist.


Responses

  1. Il inteleg pe dl Buciuman ca memoria ii joaca feste. Este natural sa se intample asa, mai ales cu amintiri negative. Este natural ca reactia initiala sa fie de negare. Toti uitam anumite evenimente din viata. Ce nu mai este scuzabil este faptul ca, dupa ce ne sunt amintite, de catre altii, imprejurarile exacte, cu amanunte, cu persoane, cu tot tacamul, sa ne fie imposibil sa ne amintim. Procesul normal implica o aducere aminte chiar si treptata, pe baza constiintei si a memoriei. Dar ca dupa zile si saptamani sa pretinzi ca tot nu-ti aduci aminte, asta e nescuzabil. Cunosc acest proces de re-memorare din proprie experienta. Nu, in cazul meu nu e legat de informare, ci de simple evenimente peste care s-a asezat praful vremii.

  2. Ceea ce m-a frapat si mai mult a fost ca, fata de dl stelianv, a rostit o cerere de iertare formala, fara sa-si recunoasca responsabilitatea in cazul foarte clar enuntat, ca si cand ar fi zis: chiar credeti ca am fost eu cel care v-a vizitat atunci? OK, daca am fost eu, desi nu-mi amintesc, va rog sa ma iertati! Aceasta atitudine este ceea ce raneste a doua oara (sau a cata oara?) victimele initiale, dintre care dl stelianv este doar o singura voce, dar care marturiseste ca a fost practic o generatie de tineri afectata de deciziile implementate arbitrar si autoritar, chiar despotic de catre dl Buciuman.

  3. Frumoase comentariile tale Sr fagal.Treaba e ca eu am amintit un fapt punctual.Ca un pixel într-un tablou.Da punctul nu e unul singular ci sta lîngă alte milioane care compun tabloul ce are tot acea nuanță neagră și tenebroasă și tabloul face parte din o galerie iar galeria din un stil de pictură de aceeaș factură. Dacă privim toată perioada 1930-1989,aproape 60 ani de persecuție,control,dezinformare,minciună,și multă,multă suferință din partea bieților frați.Eu îmi reproșez mie și generației noastre faptul că nu am fost capabili să distingem între păstori și lupi. Ne trimitea pe cineva conferința și noi credeam că vine păstorul,iar în realitate venea lupul și noi nu ne dădeam seama. Cu toate că Biblia ne-a dat toate criteriile de distincție.Păstorul își cunoaște oile,ele vin după el,îi cunosc glasul,le duce la ape,la pășuni verzi,le dă hrană la vreme etc. Pe cînd lupul vine să sfîșie și să prăpădească.Cîți frați,familii biserici și chiar districte au fost aproape distruse de acești tip de pastori lupi. În perioada cînd Buciuman venea la Iasi ca din partea conferinței,pastor local era Morhan Dumitru.Acesta ne ataca permanent cu o brutalitate grosolană. E recunoscut ca fiind persecutor al tinerilor. Îl persecuta și pe Sebastian Țîrțîrău cînd era student la seminar și venea pe la el prin district. Sebi lua tinerii ,îi organiza cu spiritul său activ și întreprinzător apoi plecau prin comunitățile mai mici sau prin sate și dădeau programe sau făceau diferite activități. Cînd auzea Morhan de asta făcea spume de furie,dădea telefoane peste tot și amenința.Și asta după revoluție.Închipuiți-vă ce făcea cu noi în timpul comunismului.Ne-a ținut odată pînă la 11 noaptea într-o vineri seara,pe holul bisericii ,în frig,în timp ce comitetul era în ședință,dezbătînd dacă să ne dea drumul să mergem a doua zi într-o comunitate de țară și să dăm acolo un program muzical(la Iași aveam interzis).Bineînțeles că după atîtea ore de așteptare răspunsul a fost negativ.Dacă aceiași oameni ar mai proceda astăzi cu aceleaș metode de atunci,ar fi scandalos.Toată lumea s-ar impacienta.Da lupii au rămas tot aceiaș,au tot acea inimă ,simt tot în același fel,doar că și-au mai schimbat un pic părul.

  4. Un alt punct în alt tablou,pictat de Morhan de data asta,care la rîndu lui era susținut de Bidiuc,tot ucrainean de-a lui care l-a propulsat și apoi susținut.Bidiuc era sef de galerie de artă unde avea în subordine pictori vestiți ca Dumitrașcu (el însuși se denumea chirurgul conferinței,adică plăcerea lui erau excluderile,uneori în masă,de fapt era un casap) apoi vine Liga care era susținut de Dumitrașcu,care era sustinut de securitate,care era susținută de diavolul.Liga a făcut multe victime .Și astăzi după zeci de ani se vaită oamenii de loviturile,nedreptățile și distrugerile lui Liga Iosafat,prin toate comunitățile și districtele pe unde a fost.Asta era un fel de Stalin adventist.Aș putea povesti cărți întregi despre acest subiect.Vă spun doar un punct cît un pixel.După ce cobora de la amvon, la ușă dădea mîna numai cu jumătate din frați,la ceilalți trăgea mîna,nu îi privea în ochi,îi ignora total,dacă era salutat de vre-unul din ei se făcea că nu aude.Erau cei pe care îi exclusese.

  5. Stelianv, poate ca ar fi mai util sa ne povestesti concret fapte, locuri, si date. Faptul ca cineva a fost un “Stalin” adventist trebuie demonstrat, altfel generalizarea sau suspiciunea nu ajuta. Istoria nu se construieste doar cu etichete, ci cu documente si date concrete, verificabile, eventual cu martori. Multumesc pentru contributie.

  6. Cum nu am povesti de fapte, locuri și date. Putem aduce si martori, deasemeni sînt și anumite documente. Da ne temem că nu ne lasă spațiul acesta pe blog să facem povestiri detaliate. Dacă totuși vreți putem să vă spunem cîte ceva măcar pe scurt. Numai să ne dați permis și sîntem de acord cu explicații concrete. În tot cazul io vă mulțumesc pentru treaba pe care o faceți și mă rog bunului Dumnezeu să vă ajute să duceți la capăt lucrul început. Pentru noi cei obidiți este o eliberare extraordinară. Aștept permisul dumneavoastră și de asemenea să mă corijați dacă ies din cadru sau deranjez cu afirmațiile mele brutale. Cit despre cei numiți de mine sînt cazuri bine cunoscute în Moldova și la nivel de conferință și de biserici. Vă mulțumesc că m-ați primit pe aici.

  7. Puteti trimite informatiile si pornim de acolo.

  8. fagal, Ion Buciuman ne spune ca si-a repetat in minte de sute, de mii de ori evenimentele la care se face aluzie. Acelasi proces se petrece la “spalarea de creier” sau brainwashing, in care recipientilor li se repeta pana ajung sa creada informatii care sa le schimbe chiar si identitatea sau sa accepte fapte pe care nu le-au facut. Memoria este foarte maleabila. In situatia de fata, informatiile din anumite documente provin din discutii particulare, purtate in biroul secretarei. Cati au fost de fata la discutiile respective? Si daca doar cei trei mentionati, de la cine provine informatia? De la secretara care avea cerere de plecare definitiva din tara si un sot fugit peste granita? Greu de crezut. Raman doar doua variante, dintre care una este cazul “Basarab”.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: