Posted by: remembering7 | July 23, 2010

Cine are dreptate?


Orice conflict sau eveniment public implica cel putin trei parti: vinovatii, victimele, si martorii sau persoanele neutre. Colaborarea cu Securitatea implica aceleasi parti. Marturiile celor ce au avut de suferit difera de cele ale turnatorilor, dar si fata de documentele gasite in arhive. Cine are dreptate, pe cine sa crezi?

Cercetatorii Stillwell si Baumeister au desfasurat un studiu (1997) in care au analizat relatarile a trei grupuri de martori la un incident: faptasii, victimele, si un grup neutru, de control. Atat cei vinovati cat si victimele au distorsionat (minimalizat sau exagerat) detaliile evenimentului. Faptasii au acuzat victimele ca reactioneaza disproportionat, sau uneori au ajuns sa se prezinte chiar ei ca fiind victime sustinand ca au fost provocati si ca actiunile lor de raspuns sunt justificate. Cand impricinatii ajung sa se considere victime, exista o bariera serioasa in calea acceptarii si a iertarii.

Este nevoie de informatii din cat mai multe surse, dar si de un grup care sa nu fi fost implicat si care sa poata privi “la rece” evenimentele, analiza documentele, si corecta atat exagerarile cat si minimalizarile. Din pacate, reactiile primite in ultimul timp se incadreaza in aceste doua mari categorii. Pana cand o grupa neutra nu va fi imputernicita sa analizeze datele si sa creioneze istoria bisericii in timpul comunismului, acuzatiile vor zbura dintr-o parte in alta. Si atata timp cat nu se demareaza procesul impacarii si iertarii, bazat pe acceptarea responsabilitatilor, biserica pierde o sansa enorma de a demonstra puterea evangheliei. Recomand spre lectura cartea As We Forgive de Catherine Claire Larson, care prezinta procesul justitiei redemptive ilustrat prin tribunalele gacaca ce se desfasoara la umbra smochinilor umuvuvu.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: