Posted by: remembering7 | December 30, 2010

Victime


Dictionarul Victimelor terorii comuniste: Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi ( Editura Maşina de scris, Bucureşti, 2000) coordonat de Cicerone Ionitoiu este un instrument extrem de util in identificarea anonimilor care au avut de suferit de pe urma comunistilor si a securitatii. Din pacate, identificarea lor este greoaie datorita faptului ca nu este folosita o terminologie consecventa. Iata cateva nume de adventisti identificati in primele doua volume:

ALEXANDRU. Predicator (de ziua a 7-a). A fost condamnat şi a stat închis la Aiud în perioada 1970-1976. (Pe  Alexandru – banuiesc ca este vestitul Alexandru, reformist, de la Ploiesti – l-am identificat doar pentru ca aparea pe prima pagina. Nu scrie ca este adventist, dar “ziua a 7-a” este folosita doar in cazul acestora)

BUZDUGAN, Ion. Pastor adventist din Arad. A fost condamnat de cinci ori şi a executat 17 ani de închisoare în regimul comunist. (Mai traieste?)

CATARAMÃ, Dorel. Condamnat în1978 la 10 ani închisoare, pentru convingerile religioase. (Nici in dreptul lui Dorel Catarama nu se specifica faptul ca este adventist, l-am reperat din intamplare. Dorel a reusit sa emigreze inainte de caderea comunismului si traieste in SUA)

CRÃCEA, Traian. Tãran ardelean, adventist. Arestat în 1951. Detentia la Jilava (1960-1961) si Gherla. (Il poate identifica cineva, din ce localitate?)

Daca cineva are rabdarea si curiozitatea sa afle mai multe nume, Dictionarul in forma electronica se afla disponibil in documentele anexa la Procesul Comunismului in Romania.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: