Posted by: remembering7 | January 22, 2011

Agentul 007 – Sanctionat cu . . . avansarea


In mod normal urmatoarele informatii ar fi trebuit sa-si astepte ordinea cronologica. Insa, la fel ca in cartea lui Iov, informatiile din spatele cortinei explica mult mai bine restul evenimentelor vizibile. “Matei” nu a fost un informator obisnuit. El a fost un agent format in timp si promovat de Securitate pana la varful piramidei bisericii Adventiste din Romania. Daca la inceput sau pe parcursul formarii “Matei” a avut anumite “retineri” fata de colaborarea cu Securitatea, in cele din urma acestea au fost abandonate iar rezultatul a fost incredere maxima de ambele parti.

Insa procesul de “educare” a lui Matei a fost de durata, timp in care i-a fost testata loialitatea. Pe 23 Septembrie 1969, spre exemplu, ofiterul de legatura cu “Matei” face propunerea de excludere a acestuia din retea pentru ca “nu a colaborat cinstit cu organele noastre. Mentine legaturi cu Diviziunea fara sa ne informeze. Are informatii despre sume in valuta existente la Diviziune, pentru care a fost cercetat de Militie in August 1969. Uneori are retineri, da informatii cu caracter general, iar pentru unele probleme concrete trebuie sa se insiste, uneori evitand legatura cu noi. Propunere: excludere din retea pentru nesinceritate in munca de colaborare cu organele noastre.”

Se pare ca “Matei” sperase (datorita volumului de informatii oferit Securitatii) sa fie numit presedinte dupa demiterea lui Pavel Crisan, ceea ce nu s-a intamplat. “Matei” probabil ca nu stia ca mai exista cineva la rand, pe lista de asteptare (si nu doar unul). De aici si retinerea in a mai oferi informatii ca pana atunci. Securitatea il forma si testa, iar el incerca sa joace la santaj, incercand sa forteze mana Securitatii pentru a ajunge in pozitia pe care si-o dorea. Foarte probabil ca “Matei” stia de boala lui Ioan Tachici si se astepta ca acesta fie sa se retraga, fie sa nu mai traiasca mult. Ioan Tachici a incetat din viata in 1974. “Matei” a reusit intre timp, la alegerile din 9 Iulie 1967, sa se pozitioneze ca secretar al Uniunii de Conferinte, iar la moartea lui Tachici sa preia interimar pozitia de presedinte. Aceasta, cu binecuvantarea Securitatii si a Departamentului cultelor, interimatul fiind un fel de garantie pentru avansarea finala. Saltul de la secretar de redactie la Curierul Adventist la pozitia de secretar al Uniunii este, insa, interesant.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: