Posted by: remembering7 | January 23, 2011

Agentul 007 – “Regele”


La fel de interesanta precum promovarea este si cronologia “excluderii” din retea, care nu se stie daca a avut loc sau a fost doar o simpla amenintare, parte a jocului de-a soarecele si pisica. Este greu de crezut ca Securitatea ar fi abandonat in 1969 un agent pe care il plasase deja la nivelul al doilea in ierarhia bisericii Adventiste din Romania cu doi ani in urma, mai ales ca perspectiva sanatatii presedintelui in exercitiu nu era stralucita. Motivele mentionate sunt hilare (si veti vedea in cele ce urmeaza de ce). In plus, nu vorbim despre un informator obisnuit ci despre un agent de influenta.

Daca in cazul unui informator, abandonarea se lasa si cu consecinte, in cazul unui agent acestea erau inevitabile. Accesul la informatii atragea si responsabilitatea, iar in cazul abandonului si urmarile. Agentul stia mult mai multe decat un simplu informator, si de obicei era si platit de Securitate sau beneficia de avantajele nomenclaturii comuniste. Dosarele gasite pana acum in cazul lui “Matei” nu confirma existenta unor represalii, si nici istoria traita de cei din jurul sau nu lasa sa se intrevada represalii. In schimb, beneficiile nomenclaturii comuniste au fost vizbile. In cazul lui “Matei” nu exista borderou de plata, dar pentru a afla dimensiunea beneficiilor probabil ca trebuie sa avem acces la dosarele cadrelor de Securitate.

Daca majoritatea documentelor din dosare pot fi atribuite unui informator zelos, ultimele trei file ale dosarului R47669 nu lasa nici un dubiu ca “Matei” a fost (mai este?) agent al Securitatii. Aceste trei file, de dimensiuni reduse sunt adeverinte de confirmare ca “sursa” (“Matei”) si-a consultat propriul dosar, cu mai multe volume. Doar agentii de mare  incredere aveau acces la propriile dosare, unde puteau identifica scrisul altor agenti sau informatori si comentariile ofiterilor superiori sau inregistrarile propriilor convorbiri telefonice. Nu am intalnit pana acum nici un alt dosar din zona informatorilor adventisti care sa contina astfel de adeverinte, ceea ce confirma faptul ca “Matei” era deosebit. Nu era doar un simplu pion pe tabla de sah, ci “regele” pentru care puteau fi sacrificati pioni, cai, nebuni, ture, si chiar “regina”.

Aceste trei file sunt datate: 1969. Spuneam mai sus ca motivatiile “excluderii” lui “Matei” din retea sunt hilare tocmai pentru faptul ca Matei avea acces la propriul dosar. Este oare posibil ca in acelasi timp sa il abandonezi pe agent si sa ii dai acces la documente secrete sau strict secrete? Paradoxul nu are noima cand vorbim de un aparat represiv ca al Securitatii. Totul capata sens cand “sursa” este parte integranta din aparatul represiv, rotita care garanteaza obedienta bisericii Adventiste din Romania fata de intentiile regimului comunist. In consecinta, nu ne ramane decat o optiune: Traiasca Regele!

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: