Posted by: remembering7 | January 24, 2011

Agentul 007 – Loialitate


Intre colegi, “Matei” se prezinta ca persoana de incredere, cu care poti discuta aspecte confidentiale (mai ales de cand e secretarul Uniunii). Nu orice loc prezinta garantia unei discutii private, dar calatoria cu trenul pare sa fie locul potrivit. Din pacate, documentele din dosare releva faptul ca desi compartimentul de tren nu este dotat cu tehnica operativa (T.O. – ochiul si timpanul) interlocutorul tine loc de asa ceva. In deplasarea catre conferinta Sibiu, “Matei” discuta cu N.D. despre situatia actuala si planurile de viitor in ce priveste biserica. Din discutie reiese ca autoritatile suspecteaza legaturi intre anumiti pastori din Transilvania si adventistii din Ungaria (in special gruparea Egervari): Lajos Galfi, Vilhelm Moldovan, Berner Konrad, Vösner (Nösner?), si Biro de la Cluj. La intoarcere, “Matei” alcatuieste o nota informativa si toate planurile si initiativele amintite de N.D., precum si ingrijorarile legate de posibilele acuzatii ale autoritatilor referitoare la legaturile pastorilor transilvani cu cei din Ungaria sunt raportate. “Matei” informeaza ca aceste legaturi sunt certe (deci autoritatile pot demara actiunile in forta) si confirmate si de Csongvay D. de la Arad si de Vasile Florescu. Ofiterul superior noteaza ca informatiile sunt confirmate si de agentul “Teta” (verificare incrucisata).

Cu alta ocazie, N.D. se trezeste cu acuzatii din partea Departamentului Cultelor ca detine un magnetofon (informatie adevarata) cu care inregistreaza emisiuni de la posturi de radio straine (soparla). N.D. este somat de Departament sa dea explicatii, asa ca alcatuieste o scrisoare catre Secretariatul General al Departamentului Cultelor pe care o arata si lui “Matei” pentru ca acesta sa-si dea cu parerea inainte de a o trimite. “Matei” informeaza prompt Securitatea care primeste astfel o copie inainte ca scrisoarea sa ajunga la Departament. “Ajutorul prietenesc si colegial” dat de “Matei” lui N.D. va continua pe tot parcursul colaborarii lor la Uniunea de Conferinte.

Cui ii este “Matei” loial: lui Dumnezeu si bisericii, sau Securitatii? Cui a slujit “Matei”, trupului lui Hristos sau bratului Securitatii? Raspunsul il puteti da singuri.

Advertisements

Responses

  1. Hm… sunt tare curios cum a reuşit (şi încă mai reuşeşte) atâta timp…


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: