Posted by: remembering7 | January 31, 2011

Agentul 007 in actiune – 1


Volumul informatiilor oferite de agentul “Matei” Securitatii este imens si ar putea face obiectul unui studiu aparte. Majoritatea documentelor semnate de el se regasesc in alte dosare, dar amprenta informativa este inconfundabila. Voi selecta in episoadele urmatoare cateva documente care releva atat obedienta fata de sistemul represiv cat si folosirea acestuia in scopuri personale si de razbunare.

Episodul demiterii presedintelui Pavel Crisan in 1965 este unul din momentele fierbinti din istoria bisericii adventiste din Romania. Desi cei care sunt inca in viata si au participat sau au fost martori la evenimente relateaza din punctul lor de vedere, documentele Securitatii si notele informative ne ofera cunoasterea mecanismelor si relatiilor mai putin vizibile dar importante in istorie. Agentul “Matei”, desi nu este inca in varful piramidei organizatorice, este activ iar informarile sunt tratate cu credibilitate.

Situatia in cadrul Uniunii de Conferinte este tensionata, presedintele Pavel Crisan folosind un stil de conducere mai mult decat autoritar si impunandu-si punctele de vedere si oamenii. Departamentul Cultelor il sustine pe Pavel Crisan, cu care colaboreaza foarte bine. Insa actiunile acestuia la nivel de biserica si intre colegii de la Uniune nu sunt corecte. Agentul “Matei” informeaza permanent despre reactiile colegilor sai de la Uniune fata de interventiile si presiunile Departamentului cultelor.

“Matei” se cunoaste bine cu inspectorul Rogozeanu de la Departamentul cultelor. Rogozeanu face presiuni de impacare intre membrii comitetului Uniunii si Pavel Crisan. Intrucat N. D. este contabilul-sef, sunt lansate amenintari impotriva sa ca se vor gasi greseli in contabilitate daca insista asupra corectitudinii financiare in acte. Departamentul apeleaza si la argumentul autoritatii: “E presedinte, nu se cade sa va ridicati impotriva lui”. In schimb, contabilul nu cedeaza presiunilor: “Nu exista impacare si nici posibilitate de iertare pentru cele facute de Pavel Crisan”. Ioan Tachici, secretarul Uniunii, a intrat si el in birou, si s-a aratat si el categoric impotriva impacarii.

Un alt informator cu acces la inspectorii Departamentului cultelor, “Davidescu Radu”, mentioneaza si el ca a discutat cu tovarasa Nedeianu de la Departament despre inspectorul Rogozanu si eforturile acestuia de sustinere a presedintelui Crisan. “Davidescu Radu” asteapta ca tovarasa Nedeianu sa ofere informatii despre planurile celorlalti inspectori in cazul Crisan.

Ofiterul de contact pune o rezolutie pe nota informativa in care declara ca este nemultumit de faptul ca si agentul “Matei Gheorghe” a vorbit cu tovarasa Nedeianu si ca se implica cu de la sine putere in situatia deja tensionata. Probabil “Matei” incerca sa foloseasca ocazia pentru a aduna capital electoral. Recomandarea ofiterului: agentii “Matei Gheorghe” si “Florin Constantin” sa fie dirijati pe langa N. D. in vederea colectarii de informatii cu care sa il poata santaja la nevoie.

Advertisements

Responses

  1. Evenimentul despre care aţi scris mai sus, coincide cu cel în care preşedintele şi secretarul uniunii au fost trimişi la închisoare pentru “evaziune fiscală”? (sau este vorba de alte personaje)

  2. Acest episod la care faci referire se petrecuse deja cu 7 ani inainte si implica alte persoane.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: