Posted by: remembering7 | February 22, 2011

Multumim din inima Partidului!


“În toate cele şase conferinţe ale Uniunii adventiste au fost or ganizate adunări de lămurire a pastorilor. Culmea era că, după votarea în unanimitate a circularei, fiecare conferinţă trebuia să semneze şi o moţiune de mulţumire către Ministerul Cultelor. De exemplu, moţiunea de acceptare a reglementării de către pastorii dinTransilvania de Nord cuprindea şi angajamentul de a duce muncă de lămurire „constructivă şi unitară cu credincioşii“. Totodată, se exprima recunoştinţa faţă de „Înalta Cârmuire a ţării pentru asigurarea garantării constituţionalelor libertăţi religioase“. Este adevărat că aceste moţiuni şi telegrame de adeziune şi recunoştinţă erau formale, fiind sugerate de reprezentanţii Ministerului Cultelor, dar ele exprimau gradul de obedienţă faţă de regimul comunist” (Gheorghe Modoran, fragment din “Confesiunile neoprotestante din România în perioada regimului comunist: 1945-1965”, Romanian Political Science Review, vol. VII,  no. 3 [2007], p. 661).

Advertisements

Responses

  1. That was (really) “beautiful” :-q

    (După război mulţi viteji se ridică… dar totuşi…) nu pot să nu mă întreb, care erau urmările dacă în unanimitate, toţi pastorii (sau măcar majoritatea) şi inclusiv conferinţa, nu semnau astfel de moţiuni etc

  2. Intrucat nu a existat o astfel de situatie in realitate, nimeni nu poate spune exact. Pe baza altor evenimente individuale sau locale se poate deduce ca amenintarile cu demiterea, inchiderea bisericilor (arondarile erau doar inchideri partiale), sau chiar desfiintarea bisericii (trecerea in ilegalitate) erau scenarii posibile. Daca nu laudai regimul si dictatorul erai automat considerat suspect sau impotriva, erai dusman.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: