Posted by: remembering7 | March 20, 2011

Si la case mai mari . . .


“Preotul Vladimir Petercă, cunoscut profesor de teologie catolică, a fost apreciat de ofiţerii fostei Securităţi drept unul dintre cei mai buni informatori din ţară.

Vreme de aproape două decenii, preotul Vladimir Petercă a fost principalul pilon al Securităţii în problema cultului catolic. Preoţi parohi, profesori de teologie cu care era coleg la Institutul de Teologie din Iaşi, studenţi, înalţi prelaţi de la Vatican şi din ţările occidentale pe care îi întâlnea în timpul studiilor sau al vizitelor prelungite au făcut subiectul rapoartelor sale laborioase şi al măsurilor propuse serviciilor secrete, prin prisma statutului privilegiat pe care şi l-a câştigat în relaţia cu ofiţerii de legătură.”

Cititi mai multe despre cazul Vladimir Peterca aici.

Cateva spicuiri: “Sub numele conspirative ‘Preda’ şi ‘Radu’, preotul Petercă a colaborat cu Securitatea începând cu 1971 . . . Petercă era un informator-model. Dovedea loialitate, acribie şi spirit de iniţiativă. Se conspira perfect, dădea note regulat, uneori peste aşteptările ofiţerilor de legătură. . . .

‘Atât în cadrul colaborării cu organele noastre, cât şi cu UM0544, sursa a fost şi este una din cele mai bune din ţară, aducându-şi o importantă contribuţie atât în culegerea de informaţii, cât şi în susţinerea elementului de origine română peste hotare . . .’

. . . pe de o parte îşi turna colegii şi studenţii, iar pe de altă parte era trimis în străinătate cu diverse misiuni precise trasate de Securitate. Plecările dese peste hotare, însumând câteva luni pe an în medie, reprezentau de fapt răsplata pentru serviciile aduse Securităţii.

Cele mai evidente consecinţe nefaste ale turnătoriilor lui Petercă s-au produs în cazul fostului său profesor, Eduard Ferenţ. După ce l-a recomandat pentru studiile la Roma, Ferenţ a fost luat în colimator de Petercă pentru faptul că nu dorea să facă niciun compromis cu regimul. . . . Informatorul arăta că, în opinia Departamentului Cultelor, Ferenţ “creează mai multe probleme decât cultele neoprotestante, cu atitudinea lui intransigentă”. Mai precis, Ferenţ se făcea vinovat în ochii lui “Preda” de faptul că a refuzat să predea la Departament lista cu datele elevilor ce urmau să dea examen de admitere la Institut “pe motiv că puteau fi urmăriţi, ceea ce contrazice cu libertatea”. Ca umare a atitudinii reflectate în notele lui “Preda”, Episcopia l-a ameninţat pe Ferenţ cu înlăturarea din funcţie.

Când îndepărtarea sa din Institut devenise iminentă, el s-a opus unei sarcini trasate de secretarul comitetului de partid, Gheorghe Zaharia. “Pe 11 ianuarie 1980, m-a sunat seara la institut să-mi spună că mi-a rezervat bilet de avion pentru a doua zi dimineaţa, ca să merg la Bucureşti la cel de-al II-lea Congres al Forumului Unităţii Socialiste şi că urma să fiu cooptat în Comitetul Central al acestuia. L-am întrebat cum m-a putut desemna fără să mă întrebe dacă accept. «Cum îndrăzneşti să refuzi sarcina partidului? De 26 de ani nu mi s-a întâmplat aşa ceva». «Vi se întâmplă acum», i-am răspuns. Am închis telefonul şi am plecat noaptea acasă, la Dărmăneşti, în Bacău, unde mi-au dat repede de urmă”, povesteşte pr. prof. Eduard Ferenţ.

‘La nivelul Conferinţei Episcopilor Catolici din România s-a stabilit ca în fiecare dieceză o comisie să studieze evenimentele din perioada comunistă şi să facă un raport, pe baza căruia să se emită un document comun, aşa cum s-a întâmplat în Polonia. În aceeaşi notă, episcopul nostru a făcut deja recomandarea celor ce se simt vinovaţi să se întoarcă la Dumnezeu, să facă pocăinţă. Au fost, după acest moment, unii preoţi care au făcut pasul înapoi’, susţine preotul [Cornel] Cadar. Vladimir Petercă nu şi-a cerut niciodată iertare de la pr. prof. Eduard Ferenţ şi nici nu i-a mărturisit rolul său în îndepărtarea din Institutul de Teologie. Victima lui Petercă nu e dornică însă de răzbunare pentru că, după cum spune, ‘Dumnezeu judecă pe fiecare după ceea ce face'”.

P.S. Din cate imi amintesc, cativa profesori romani adventisti de teologie l-au avut pe Vladimir Peterca coordonator de doctorat sau in comisia de disertatie.


Responses

  1. Decizia nr. 6044/05.07.2013. Admite recursul declarat de pârâtul Peterca Vladimir împotriva sentintei civile nr. 7756 din 20 decembrie 2011 a Curtii de Apel Bucuresti – Sectia a VlII-a contencios administrativ si fiscal. Modifica sentinta recurata, în sensul ca respinge actiunea formulata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Irevocabila. Pronuntata, în sedinta publica, astazi 5 iulie 2013.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: