Posted by: remembering7 | March 27, 2011

Plangerea Militiei impotriva CNSAS


M-a intrebat un cititor al acestui blog daca stiu de scrisoarea deschisa adresata de “Militia Spirituala” Presedintelui Colegiului CNSAS, Dragos Petrescu, si daca am semnat petitia. Stiam de scrisoare imediat ce a aparut, dar nu m-am grabit sa semnez petitia, desi intr-o buna masura sunt de acord cu problemele semnalate si solicitarile. Intr-un final am decis sa nu o semnez.

In primul rand am alergie la termenul “Militie” intrucat nu am amintiri deloc placute cu si despre acest “organ”. O asociatie, organizatie, sau grupare care isi alege un astfel de nume, cu exceptia unui scop umoristic, este de compatimit. Semnificatia termenului in uzul curent indica o organizatie para-militara. Intuiesc faptul ca fondatorii acestei asociatii sunt prea tineri pentru a intelege ce reprezenta Militia in constientul romanilor, fie (ceea ce sper sa nu fie cazul) este ignoranta crasa. Alaturarea “spiritualitatii” langa “militie” este dezgustatoare. Militia opereaza cu principii straine de spiritualitate, chiar opuse acesteia. Asadar, numele este neinspirat, mai degraba . . . expirat.

In al doilea rand, si cel mai important, se pare ca aceasta Militie spirituala are obiective similare cu ale . . . Militiei. O scurta privire asupra valorilor lor releva “europenismul” si nationalismul. N-am inteles inca ce fel de valoare este “europenismul” iar de nationalism nu cred ca mai avem prea multa nevoie intrucat romanii au destul din acest domeniu. Iar “promovarea spiritului civic activ” este un fel de “hei rup” patriotic de tip comunist. Nu stiu de cand “civismul activ” este o valoare spirituala si de ce trebuie sustinut de . . . Militie.

Printre principii notez “respectarea legalitatii si moralitatii”. Intrebarea mea: cu ajutorul . . . Militiei? Asta s-a incercat in comunism iar rezultatul este prea vizibil. Sau, un alt principiu: “condamnarea spiritului demagogic si patriotard”. Hmmm . . . nu cumva primii care trebuie verificati in acest caz sunt . . . Militienii spirituali? Iar principiul-cireasa de pe tort: “Restabilirea unei ierarhii reale de valori în societatea românească”. Exact ceea ce detectasem in non-sensul numelui: valorile nu pot fi impuse de Militie. In plus, daca printre valorile care trebuie restabilite (si care nu sunt mentionate) se regasesc si europenismul si nationalismul, ma tem ca, vorba lui Creanga, “capra sare masa iar iada sare casa”.

Ca exemplificare, Militia Spirituala are si cateva scopuri, printre care: “Condamnarea celor care se fac vinovaţi de acţiuni de corupţie, indiferent de apartenenţa lor politică” si “Demascarea şi dezavuarea în spaţiul public a celor care au colaborat cu organele represive ale statului comunist şi care deţin astăzi funcţii publice”. Regret, dar intr-o democratie este treaba justitiei sa condamne, nu a unei organizatii para-militare, fie si uneia ale carei arme sunt . . . ideile. Iar “demascarea si dezavuarea” o foloseau comunistii pe scara larga, nu cred ca limbajul de lemn este dorit de cineva, cu atat mai putin spiritul din spatele acestuia.

In ce priveste plangerea catre CNSAS, ea contine unele elemente adevarate. Insa . . . Militienii uita ca traiesc in Romania, si ca nerespectarea termenelor este o regula incetatentita la TOATE institutiile si nivelele. Daca vrei sa schimbi ceva cu adevarat, trebuie schimbata perceptia despre lume si viata a romanilor. Cu o scrisoare de somare a presedintelui CNSAS nu se rezolva mai nimic. Poate doar o frectie la . . . picior de lemn.

Sa zicem ca as trece si peste aceste incongruente, dar nu vad in scrisoare nici o SOLUTIE. Si asta e problema cea mai grava. Demagogie, ziceati?

P. S. Observ ca pe lista semnatarilor se regasesc la loc de frunte nume ale unor personalitati care, in timpul cat se regaseau in pozitii importante, din cate imi amintesc, nu vedeau cu ochi buni si faceau tot posibilul ca CNSAS sa fie desfiintat. “Demagogie si spirit patriotard?” Poate de aici ar trebui Militia sa-si inceapa “condamnarea, dezavuarea, sau demascarea” . . .


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: