Posted by: remembering7 | June 12, 2011

Agentul 007 in actiune – 17


Devotiunea agentului “Matei” fata de Securitate si directivele partidului comunist a intrecut chiar asteptarile acestora. “Matei” nu executa pur si simplu ordinele si instructiunile primite ci oferea si sugestii Securitatii. Intr-un raport despre situatia inlaturarii din functie a lui Pavel Crisan, “Matei” da dovada de initiativa.

„In legatura cu aceasta problema, agentul a rugat sa se tina seama de urmatoarea parere a sa: Pentru a nu mai da posibilitate elementelor fanatice sa comenteze ca autoritatile se amesteca in treburile cultului, daca Crisan Pavel va fi inlaturat sa se procedeze in asa fel incat aceasta  sa apara ca o lucrare facuta de catre Comitetul Uniunii. In mod concret agentul a propus urmatoarea solutie: Este stiut ca Pavel Crisan a facut o informare la Departamentul Cultelor in care a aratat ca unii deserventi ai cultului au facut traduceri ilegale si ca atare el a cerut retragerea recunoasterii acestora. In cercetarile facute de Departament s-a constatat ca aceste treaduceri s-au facut la cererea comitetului Uniunii AZS si cu aprobarea Departamentului cultelor. Avand in vedere aceasta, Departamentul printr-un delegat al sau sa comunice Comitetului Uniunii rezultatul cercetarilor facute – in cadrul unei sedinte a comitetului. In cadrul aceleiasi sedinte comitetul Uniunii sa discute atitudinea lui Crisan si sa-l demaste dupa care sa-l destituie cerand Departamentului sa aprobe aceasta masura. Agentul considera ca in felul acesta P. Crisan nu va fi compatimit ci va fi supus oprobiului masei de credinciosi. Consider ca parerea agentului este justa: procedand in felul acesta nu vom mai da posibilitate elementelor dusmanoase din interior si exterior sa comenteze ca autoritatile se amesteca in treburile cultului. Pentru realizarea acestui lucru putem dirija agentura ca la momentul potrivit sa procedeze asa cum propune agentul ‘Matei'”. (Semneaza Lt. Col. Bitire, 15.04.1964).

Pavel Crisan avea sa fie demis exact dupa acest scenariu un an mai tarziu. In cazul acesta este normal sa ne intrebam: cine a stat in spatele numeroaselor decizii luate de Securitate de-a lungul anilor, in ce priveste biserica Adventista? Nu cumva acestea erau “sugerate” de agenti ca “Matei”, mai ales ca acesta a ajuns la varful piramidei ierarhice? Documente ca acesta (si nu este unicul) lasa sa se inteleaga ca biserica a avut de suferit si a fost vanduta de catre unii din cei ce o conduceau. Era numai normal ca acestia sa o cunoasca mai bine si sa stie care ii sunt punctele vulnerabile. Voi reveni ulterior asupra istoriei care a dus la demiterea lui Pavel Crisan, insa pana atunci sa nu uitam ca acesta si-a turnat la randul sau colegii si fratii.

Advertisements

Responses

  1. Surprize surprize (chiar daca s-ar putea sa fie persoane care sa fie nemultumite de aceasta eticheta) in ceea ce priveste aceasta “evanghelie” a adevarului trecut. O cariera intreaga cladita pe delatiune.


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: