Posted by: remembering7 | June 13, 2011

Agentul 007 in actiune – 18


Un alt document releva aceeasi obedienta exagerata fata de Securitate a unor agenti Adventisti de la varful piramidei, intre care se remarca din nou “Matei”. Securitatea detecteaza exagerari, si indica si motivatiile: concurenta pentru postul suprem in cult, parvenire, interese personale. Sunt folositi termeni apreciativi ca “abnegatie”si “atasament”, insa “Matei” ii intrece pe ceilalti cand calatoreste in Bulgaria la cererea Securitatii pentru a aduna informatii despre reactia celor de acolo vis-a-vis de evenimentele din Cehoslovacia, respectiv invadarea acestei tari de catre trupele Sovietice si ale Pactului de la Varsovia. Cu alte cuvinte, “Matei” este implicat in actiuni politice la nivel international, actionand pe post de spion. In raportul dat de ofiterul de legatura pe 26.11.1968 se specifica:

“La inceputul lunii Decembrie 1968 se va tine la Berna-Elvetia, sesiunea anuala a Divziunii Sud-Europene a cultului adventist de ziua a saptea. In acest scop au fost invitati si informatorii nostri ‘Eremia Augustin’, ‘Matei Gheorghe’, si ‘Narcis Avram’. Acesti informatori colaboreaza de timp indelungat cu organele noastre, au furnizat informatii bune despre unele persoane dusmanoase din cadrul cultului, unele stari de fapt necorespunzatoare, legaturi cu persoane din strainatate precum si intentiile pe care le aveau unii emisari in legatura cu activizarea elementelor fanatice din cadrul cultului. Informatiile furnizate de acesti informatori s-au verificat, insa uneori urmarind interese personale si de parvenire au exagerat pentru a umbri, in fata organelor noastre, activitatea contracandidatului la o eventuala alegere in conducere. In tot timpul colaborarii cu ei nu s-a stabilit ca sunt dubii sau fatarnici, dovedind atasament si uneori abnegatie, asa cum s-a intamplat cu informatorul ‘Matei Gheorghe’ care la cererea noastra a plecat ca turist in R. P. Bulgaria, (in perioada ultimelor evenimente), furnizand informatii de valoare.”

Advertisements

Responses

 1. Începe să devină mai interesant şi totodată şi mai complicat în raport cu ce mă aşteptam …

 2. I-or fi decontat sejurul in Bulgaria?

 3. I-or fi dat cupoane pentru Shop sau Comturist 😉

 4. La ce te asteptai?

 5. Mă refeream că nu mă aşteptam ca Agentul 007 să fie implicat şi în acţiuni de … spionaj. Nu cred că e ceva ieşit din comun pentru un agent al securităţii să participe la astfel de acţiuni, însă faptul că agentul în cauză a fost şi slujitor al evangheliei (cel puţin pe faţă, din ce se vede/s-a văzut în activitatea publică)… sună a: nuca-n perete, vaca şi baletu’ , baba şi mitraliera, … şi ce e mai ciudat în treaba asta e că a reuşit.
  Devine atât de complex acest personaj încât nu reuşesc încă să îi înţeleg comportamentul/atitudinea.

 6. @ Francisc:Traind o parte a tineretii mele in acele locuri (am plecat din Romania in 1980 la varsta de 20 de ani), inteleg comportamentul respectivului. Nu il scuz, nu exista scuza. Insa pricepand atitudinile si contextul vremii, comportamentul este explicabil. Nu inseamna ca e mai putin exacrabil. Sunt multi care, supusi acelorasi presiuni si tentatii, nu au cedat, sau nu s-au avantat la asemenea compromisuri.

  Istoria nu poate fi judecata decat in contextul in care s-a petrecut (dupa faimoasa cercetatoare istorica americana Barbara Tuchman). Dupa contextul cultural de la vremea respectiva.
  De aceea sustin aceste compromisuri (cooperarea cu securitatea) ca ne scuzabila: chiar si la vremea respectiva erau privite ca josnice, si periculoase. Si existau atunci, ca si acum, nuante de gri. Una era sa fi luat pe sus si pus sa raspunzi la anumite intrebari. Asta se intampla din cand in cand (cu pastori, functionari de cult, prezbiteri, membrii simplii uneori). Iar atiudinile si circumstantele celor implicati difereau undeva pe axa cer-pamant – de la caz la caz, si de la cata inspiratie, curaj, si intelepciune avea fiecare. Alta era sa accepti sa colaborezi cu securitatea in mod sistematic, uneori cu entuziasm fata de aceasta “slujba”, si chiar cu malitiozitate fata de fratii si surorile tale.

  Doua intrebari:
  a) cunosc pe cineva care a mintit atunci cand a fost interogat de securitate. Minciuna sfruntata, ca sa acopere pe cineva din biserica, care tocmai se pregatea sa fuga in strainatate (si a reusit). A facut bine? Rau? Sau asta nu e alba/neagra, si facem uz de etica de situatie? Intrebarea asta e simpla, dupa mine. Eu nu as fi avut probleme sa le torn aiureli tovarasilor, la intrebari de genul: ai auzit cumva despre cutare ca vrea sa “fuga”?

  b) La ce presiuni sunt pusi in ziua de azi pastorii si functionarii de cult din Romania? (nu mai pun intrebare despre cum fac fata, fiinda am promis doar doua intrebari…)

 7. Errata: in loc de “Deacea sustin aceste compromisuri…” a se citi: “Deaceea sustin CA acesta compromisuri…”


Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: