Posted by: remembering7 | July 18, 2011

Dunarea(nu Ion) – 9


Agentul “Dunarea(nu Ion)” nu se multumeste sa jigneasca secretarele Uniunii sau editurii, ci face acelasi lucru cu colegii sai pastori. Agentul “Eremia Augustin” remarca vocabularul colorat al lui Crisan si nu numai:

„Se deda ca un om scelerat la fel de fel de actiuni. El se considera foarte destept si s-a dedat la atacuri extrem de grosolane la adresa pastorilor cum ca nu stiu nimic si ca trebuie pusi sa invete, sa studieze si sa se califice [?] spre a putea rezista si intari comunitatile in credinta. Face mare taraboi pe faptul  ca cineva i-ar fi spus ca a citit una din brosurile care au aparut contra religiei, dupa care i-ar fi spus lui sau altcuiva ca ‘nici nu si-au inchipuit ca in Biblie stau scrise atatea prostii.’ Pe aceasta tema bate cu gura ore intregi si improasca si intr-o parte si alta; si pe linia de a se tipari asemenea carti, si pe cei ce le citesc si pe cei care n-a invatat sa cunoasca argumentele cu care sa respinga si sa demaste ca miercuri cele ce stau in brosurile de propaganda antireligioasa. Unde intalneste pe pastori ii batjocoreste ca nu stiu nimic, ca nu combate ratacirile, ca nu lamureste pe membri, ca nu citesc si nu se pregatesc ca sa reziste ateismului. Pe aceasta tema am inceput divergentele cu el si s-a dedat la cele mai infame atacuri si jigniri. Ideile din capul lui sunt confuze si le reda intr-o forma care va provoca actiuni de noi reformisme si noi tulburari. Dat fiind linia pe care am inteles sa mergem de a restrange propaganda religioasa, activitatea de agitatie si prozelitism, care era organizata in cult cu o serie de departament(e), care faceau planuri si  coordona o activitate intensa, in cursul anilor noi am renuntat la aceste posturi si la vechiul sistem. Deodata, Crisan Pavel, consiliat de  Popa Ticu si Danetiu Ioan, incepe sa agite lucrarile departamentale care trebuiesc reactivate, ca la ‘misiunea interna’, ‘binefacere,’ ‘scoala de sabat’ nu se face nimic si ca sa se ia masuri (pe care la ia absolut de unul singur) de a se relua si intensifica ramurile lucrarii misionare. Da dispozitii fara nici o hotarare de comitet, si daca i-am spus ca nu se poate face aceasta, ‘s-a napustit cu injurii asupra mea, ca el nu se lasa tutelat, ca eu vreau sa-l cenzurez, ca el e presedinte, ca el conduce, ca el face ce vrea ca trece peste toti, ca el nu stie de nimeni, ca lui nu-i este frica, ca el nu-si vinde biserica, ca el nu inceteaza de a fi adventist si de a face lucrarea.’ Felul cum a inceput sa se manifeste Crisan este curios si nesanatos. Trece la niste actiuni dezechilibrate care turbura lucrurile. Pe deoparte prin felul hazard si brutal da de banuit ca este pus de autoritati sa distruga cultul, ceea ce se vorbeste, pe de alta parte excita actiuni care vor produce deranjamente. Chiar daca ar fi vorba de un joc, este neinteligent si da rezultate tocmai pe dos. Crisan are nevoie sa fie ‘incins si strans,’ altfel devine periculos.”

Nota ofiterului: „Am apreciat intentiile agentului ‘Eremia’ de a-l redresa pe Crisan, dar in acelasi timp l-am criticat aspru aratandu-i consecintele ce decurg din felul cum a inteles el sa actioneze. A recunoscut dar a cautat sa sustina vechea lui teza ca el trebuie sa puna ‘oameni pe linie.’ Am cerut ca prima data sa ne informeze si apoi va primi indicatii cum sa procedeze. Cu toate acestea cred ca trebuie temperat si ‘Dunareanu.’”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: