Posted by: remembering7 | July 22, 2011

Dunarea(nu Ion) – 13


Din pozitia de varf a ierarhiei administrative, Dunarea(nu Ion) incearca sa controleze ceea ce astazi s-ar numi “cash flow”. Agentul “Eremia Augustin” inormeaza la data de 18.12.1961 despre Crisan si insistentele lui de a-si pune pastori rude la bisericile din partile Aradului. Pastorul Secui e nepotul sau obedient pe care vrea sa il mute de la Ineu la Chisineu-Cris. “Vreau sa am controlul in cele doua comunitati mari, Sohodol si Sepreus unde sunt si surse de venituri”, declara Crisan celor apropiati. Intr-o vizita la Arad, “tot timpul s-a sopocait cu Secui care ii raspundea: ‘Bine unchiule, eu fac cum zici D-ta’. . . . El [Crisan] in ultimul timp este foarte deprimat si spune ca si-a terminat misiunea, asa ca poate sa se astepte la schimbare”. Care fusese oare misiunea lui Crisan ce se incheiase deja in 1961?

Un alt informator, “Florin Constantin”, face si el referire la ce spune pastorul Ioan Stoiu cu privire la masinatiunile lui Crisan intr-o alta zona din Banat, cu privire la Szabo de la Timisoara, cu ajutorul lui Radulescu. Nota ofiterului confirma declaratiile lui Stoiu:  “Radulescu de la Timisoara, sub acoperirea lui Crisan Pavel, aduna bani de la credinciosi in mod nelegal.” Se pare ca Pavel Crisan isi pozitionase oameni de incredere in localitati cheie din punct de vedere financiar.

In urma unei alte note informative semnate de “Eremia Augustin” in legatura cu incercarile de mutare a rudelor lui Crisan la comunitati cheie in Banat, ofiterul de legatura sugereaza ca presedintele Crisan manevreaza fonduri din C.S. (colecta speciala), confirmate in declaratia lui Crisan ca, desi salariile nu s-au dat, el spune ca a primit bani (ofiterul suspecteaza ca de la Deac Gligor, din C.S.).

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: