Posted by: remembering7 | July 24, 2011

Dunarea(nu Ion) – 15


Nici Securitatea nu este indiferenta fata de atitudinea independenta si belicoasa a agentului “Dunarea(nu Ion)”. In 1962 apare pentru prima data ruptura intre sustinerea agentului de catre Departamentul cultelor si decizia Securitatii de a-l schimba din functie. Vor trece exact trei ani pana cand aceasta va fi pusa in aplicare, timp in care agentul “Dunarea(nu Ion)” va fi testat si inlocuitorul “pregatit.”

Pe o nota a agentului “Eremia Augustin”, despre discutii tensionate cu Crisan, pe seama fondurilor, datata 10.05.1962, in holul casei “Botev,” apar deciziile Securitatii. “Am incercat sa-i opun lui Crisan considerentele mele. Iar el m-a amenintat pe un ton, si cu o pozitie de dictator nebun. ‘Domnule, eu iti spun . . . sa stii ca eu conduc aceasta biserica, si pe dumneata te lichidez in 24 de ore. Iti pun toata tara in cap, ai inteles. Ii fac eu pe ticalosi . . . ce, sa cersesc banul meu, sa-si bata asa joc, odata spun sa nu mai dea nimeni nimic, si ei stiu cum trebuie sa faca. Sa aiba curajul atunci sa se bage, daca pot. Sa mearga banii oriunde, nu ma intereseaza, daca ei fac asa batjocura cu mine.’ Era de nepotolit. I-am spus totusi sa se revizuiasca daca felul cum pune problema si cum se manifesta este compatibil cu pozitia si linia pe care trebuie sa mearga. Mi-a raspuns foarte pornografic.”

Nota biroului: “Crisan Pavel se dovedeste a fi un element necinstit din ce in ce mai mult. Cu cat este observat sau indrumat de Departament cu atat este mai inflacarat. Data fiind pozitia sa dusmanoasa pe care s-a situat, vom studia problema inlocuirii lui
din functia de presedinte al cultului adventist de ziua a saptea. In acelasi timp vom actiona sa-i documentam aspectele activitatii dusmanoase.”

Nota marginala a ofiterului superior: „Dar sa se faca repede.”

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: